Močna bosta veter in konkurenca

Jadralkam Vesni Deklevi Paoli, Katarini Kerševan in Leni Koter na SP v Avstraliji z 19. mestom v dvobojevanju ni uspelo dobiti olimpijske vozovnice. Zanjo se bodo znova potegovale 2. februarja v Miamiju.

Slovenske barakude čakajo na olimpijski poti v ZDA še močnejši vetrovi Foto: Daniel Forster
Slovenske barakude čakajo na olimpijski poti v ZDA še močnejši vetrovi Foto: Daniel Forster

MIAMI> Avstralija, Francija, Nizozemska, Nova Zelandija, Portugalska, Švedska, Rusija in ZDA so države, ki so si že razdelile prvih 75 odstotkov olimpijskih kvot. Za preostanek se bo devet kandidatk potegovalo od 2. do 5. februarja v zalivu Biscayne v bližini Miamija. Za tri prosta mesta se bodo v ZDA borile Argentina, Brazilija, Kanada, Kitajska, Danska, Finska, Nemčija, Španija in Slovenija. Prva favoritka bo Španija s krmarko Tamaro Echegoay, ki je na svetovni lestvici osma. Nevarne bodo še Finke, Nemke in Danke, meni trikratna olimpijka Vesna Dekleva Paoli, in dodaja, da so dekleta dobro pripravljena: “V Portorožu smo devet dni trenirale z moško posadko Toma Bašiča. Delale smo na predstartni proceduri, izvajanju kazenskih obratov in teoriji. Nato smo pet dni trenirale pod nadzorom italijanskega sodnika Luigija Bertinija.”

Reprezentance, ki se potegujejo za zadnja tri olimpijska mesta: Španija (prvi favorit, 8. na svetovni lestvici), Finska (9.), Nemčija (20.), Slovenija (24.), Argentina (29.), Danska (30.), Kitajska (32.), Brazilija (16.) in Kanada (36.).

S pripravami v Portorožu so dekleta, ki so izkoristila za vadbo ves razpoložljivi čas, zadovoljna. Edina šibka točka je bila v rokah narave. Primanjkovalo je namreč primerljivo močnega vetra s tistim, ki ga je pričakovati ob obalah Floride. Vadba v slovenskem morju je potekala ob vetru s petimi do šestimi vozli, v Miamiju pa naj bi ga bilo za 10 do 15 vozlov.

Sicer pa Vesna Dekleva Paoli odločitve, da jadralski dvosed razreda 470 zamenja za dvobojevanje, ne obžaluje. “Po Pekingu v flotnem jadranju nisem videla več izziva. Potrebovala sem spremembo in match race je bil prava odločitev. Sprva so bile razlike med tistimi, ki smo se na novo lotile te discipline in izkušenejšimi dvobojevalkami velike, a sčasoma smo jih dohitele in sedaj v dvobojevanju res uživam.”

Vse olimpijske kandidatke se bodo na Floridi najprej udeležile regate Miami Rolex OCR in šele nato kvalifikacijske tekme za London 2012. Štiridnevna bitka za zadnje olimpijske kvote se bo pričela z round robinom, v katerem se bo vseh devet ekip pomerilo med seboj. Najboljših šest bo napredovalo v naslednji krog. Sledila bosta dva round robina. Najslabši posadki se bosta poslovili, ostale štiri pa bodo tekmo nadaljevale po sistemu izločanja. Zmagovalka si bo izbrala nasprotnico, običajno najslabšo v četverici, in jo skušala trikrat premagati.

Reprezentanci, ki si bosta prvi zagotovili določeno število zmag, bosta napredovali v finale, poraženki pa se bosta v malem finalu borili za zadnjo olimpijsko prepustnico.

JANA PINES


Najbolj brano