Mladi Primorec se bori za jutrišnji start

Primorski smučarski skoki so danes pred novim mejnikom. Jaka Hvala iz Ponikev bo v kvalifikacijah za jutrišnjo tekmo finala svetovnega pokala prvi Primorec, ki se bo po 30-letnem premoru pognal po zaletišču planiške velikanke. Zelo verjetno bo padel primorski rekord Stanka Velikonje.

Po 30 letih se bo Primorec spet pognal po zaletišču planiške velikanke.  Jaka Hvala  bo lovil primorski rekord. Foto: Fis
Po 30 letih se bo Primorec spet pognal po zaletišču planiške velikanke. Jaka Hvala bo lovil primorski rekord. Foto: Fis

PLANICA>Selektor slovenske skakalne reprezentance Goran Janus je med trinajsterico, ki se bo na planiški velikanki do nedelje borila z mednarodno skakalno elito na finalu svetovnega pokala, pričakovano uvrstil tudi 18-letnega Jako Hvala iz Ponikev na Šentviški planoti na Tolminskem.

Hvala je v odlični formi. Minuli konec tedna je na tekmi svetovnega pokala v Oslu dosegel uvrstitev kariere, z osmim mestom mu je uspel tudi nov najvišji dosežek kar zadeva primorske uvrstitve v elitnem skakalnem pokalu. Veliko priložnost, kvalifikacijska tekma se bo začela danes ob 9. uri, pričakuje samozavestno, a ne povsem mirno: “Treniral sem dobro, vremenska napoved je ugodna in tudi z vetrom ne bi smelo biti težav. Moram pa reči, da pred takšnimi tekmami težko mirno spiš. S planiške velikanke bom poletel prvič. Dva skoka bosta za poskus, tretji bo štel zares - za kvalifikacije za petkovo tekmo. Potrudil se bom skočiti s tistimi pravimi občutki, ki so me spremljali na zadnjih tekmah. O rekordu ne razmišljam. Prednost imata tehnično dobro skakanje in, če bo mogoče, uvrstitev na tekmo.”

Jaka Hvala je v tej sezoni že skočil 142 metrov daleč, in to na napravah, ki omogočajo v povprečju vsaj 50 metrov krajše skoke kot planiška velikanka. S pravočasnim odrivom in nadzorovanim letom lahko Primorcu že danes uspe polet prek 150 metrov in morda tudi izboljšanje primorskega rekorda 154 metrov. Tega je leta 1979 postavil Stanko Velikonja s Predmeje, ki je leta 1998 umrl v prometni nesreči.

Vstopnice za finale svetovnega pokala v Planici so še na voljo. Včeraj do 12. ure je bila po podatkih SZS prodana petina vstopnic. Uradni prodajalec je Kompas Holidays, vstopnice prodajajo vse poslovalnice Kompasa in pooblaščene agencije. Tekmovalni program se danes, v soboto in nedeljo začenja ob 9. uri, v petek pa ob 14.15.

Na zgodovinski trenutek za šport na Tolminskem se pripravljajo tudi sovaščani in prijatelji Jake Hvale od blizu in daleč. Oče Gabrijel, ki je za sinov trening in preboj v pretežno gorenjski šport žrtvoval stotine ur in na tisoče avtomobilskih kilometrov, je za PN povedal: “Občutke je težko opisati. Vsekakor bo imel Jaka v Planici podporo mnogih domačinov. Najmanj 150 nas gre tja organizirano. Pripravljeni so tudi transparenti, gotovo pa bo ljudi iz našega širšega okolja v Planici še veliko več.

Poleg svetovnega prvaka v poletih Roberta Kranjca in primorskega junaka Jake Hvale bodo za Slovenijo leteli še Jurij Tepeš, Jernej Damjan, Žiga Mandl, Jure Šinkovec, Dejan Judež, Nejc Dežman, Matjaž Pungertar, Robert Hrgota, Tomaž Naglič, Andraž Pograjc in Primož Pikl. Včerajšnji preizkus letalnice je opravilo 20 predskakalcev, pretežno perspektivnih mladih junakov tega športa. Najdlje je skočil Avstrijec Lucas Muller (214 metrov), izmed Slovencev pa Matic Kramaršič (203).

Prireditelji konec tedna glede na lepo vreme in dobro sezono slovenskih skakalcev na treh tekmah velikega finala v Planici pričakujejo približno 60.000 obiskovalcev. Po oceni vodje tekmovanja Jelka Grosa se na letalnici konec tedna obetajo poleti prek 230 metrov.

Primorski ljubitelji športa si lahko le želijo, da se Jaka Hvala uvrsti vsaj na petkovo posamično tekmo. Če bo od tam napredoval še v ekipo za sobotno moštveno tekmo, bo to že podvig. V nedeljo bo na vrsti finale za najboljših 30 v skupnem seštevku svetovnega pokala. IGOR MUŠIČ


Najbolj brano