Medak z vesli nad Atlantik

Pustolovec Marin Medak je pred začetkom odprave Transatlantik, na kateri namerava skupaj še s tremi Britanci preveslati 4700 kilometrov dolgo pot čez Atlantik, optimist. Ob tem poudarja, da bo to predvsem psihološki izziv. Na pot bodo šli januarja, podvig pa naj bi trajal med 45 in 60 dni. Medak bi tako postal prvi Slovenec, ki bo preveslal ocean.

Marin Medak na vodi ... Foto: Ivan Župič
Marin Medak na vodi ... Foto: Ivan Župič

KOPER>Marin Medak, sicer absolvent fakultete za elektrotehniko, je postal medijsko prepoznaven leta 2009, ko je sam s kajakom preveslal dalmatinsko obalo. Kasneje je priveslal do grškega Zakintosa, v paru z Angležem Simonom Osborneom pa sta lani preveslala obalo Južne Koreje.

Kot je pojasnil na današnji medijski predstavitvi v koprskem Planetu Tuš, bodo s soveslači na morju brez spremstva, edina vez s svetom pa bo satelitski telefon. Na krovu bodo imeli predvsem obilo hrane, saj bodo morali zaužiti približno 8000 kilokalorij dnevno. Čoln je opremljen tudi z desalinizatorjem, ki jim bo zagotavljal zadostne količine pitne vode.

Kaj pa vreme?

Izredno pomemben bo psihološki vidik, saj se bosta veslanje in počitek izmenjevala v dvournih intervalih, tako da predvidoma ne bodo nikoli spali več kot dve uri hkrati. Vsi štirje člani odprave so dobro pripravljeni, zagotavlja Medak, zato verjame, da jim bo uspelo. Hkrati pa priznava, da bo na skoraj 5000 kilometrov dolgi poti od Kanarskih otokov do Barbadosa veliko odvisno tudi od vremena.

Medak si je sicer želel veslati še s kakšnim Slovencem, a ni bilo odziva. Sicer pa zaupa v ostale člane posadke, saj gre prav tako za izkušene “avanturiste”.

Vedno novi izzivi

Alastair Humpreys, ki je med drugim s kolesom že obkrožil zemeljsko oblo, kot razlog za svojo udeležbo v odpravi navaja predvsem željo po pustolovščini. S svojimi vsakokratnimi podvigi poskuša ugotoviti, kaj vse zmore, ob tem pa si postavlja vedno nove izzive.

Pokrovitelj odprave, ki se bo, odvisno od vremena, začela okrog 10. januarja prihodnje leto, je Tušmobil. Direktor marketinga podjetja Bojan Brežnik je ob tem poudaril, da imajo v Tušmobilu radi izzive, zato so se tudi odločili spodbuditi Medakov projekt.

Po navedbah na današnji predstavitvi je bilo do danes 329 poskusov veslanja čez Atlantik v smeri vzhod- zahod, od tega je bilo uspešnih 247.

STA


Najbolj brano