Med kolesarji na francoskem Touru tudi Primorca Koren in Božič

Danes se bo v belgijskem Liegeu začela kolesarska dirka po Franciji, na kateri bosta vozila tudi Kristijan Koren iz Budanj (Liquigas) in Borut Božič iz Idrije (Astana).

Na Touru bosta kolesarila tudi Primorca Kristijan Koren in Borut Božič Foto: Igor Mušič
Na Touru bosta kolesarila tudi Primorca Kristijan Koren in Borut Božič Foto: Igor Mušič

LIEGE> Letošnji 99. Tour de France se danes začenja s prologom v mestu Liege v Belgiji. Kolesarje do cilja francoske pentlje 22. julija v Parizu loči 21 delovnih dni in kar 3497 kilometrov. Slovensko zastopstvo med svetovno elito ne bo zgolj statiralo. Primorca Kristijan Koren in Borut Božič že imata lanske izkušnje s te dirke in dovolj karierne kilometrine, da lahko v kateri od etap (Božič v šprintu, Koren v kronometru) opozorita nase. Šprinterski mojster je tudi Gorenjec Grega Bole (Lampre), medtem ko bo Belokranjec Jani Brajkovič (Astana) skušal napasti vrh tudi v skupni razvrstitvi. Slovenska četverica sestavlja obenem olimpijsko ekipo za London.

Tokrat bo dirka takoj po belgijskem uvodu zavila v Alpe, kjer bo Božičev cilj preživetje, ostali Slovenci pa bodo (z izjemo Brajkoviča, ki je prvi mož svoje ekipe) pomagali svojim kapetanom. V drugem delu dirke bo čas za šprinterje, saj bo na vrsti devet pretežno ravninskih in sredogorskih etap. V zadnjih dneh bodo na območju Pirenejev na potezi gorniki in kronometristi.

Lansko zmago bo branil Avstralec Cadel Evans (BMC), najnevarnejši pa mu bo Britanec Bradley Wiggins (Sky). Borut Božič, ki je lani v zadnji etapi Toura s ciljem na Elizejskih poljanah osvojil 7. mesto in s tem izenačil tretjo najboljšo slovensko posamično etapno uvrstitev na Touru, dirko vidi takole: “Le če bom imel dober dan, bom v kakšnem zaključnem sprintu skušal delati tudi zase, sicer pa bom pomagal Brajkoviču. Veseli me, da sva klubska kolega, poznava se že zelo dolgo. Lepo je v ekipi slišati slovensko besedo."

Kristijan Koren bo moral delati za prvo orožje Liquigasa, Vincenza Nibalija in za Ivana Bassa. V šprintih ne more med najboljše, proste roke pa bo imel le v kronometru. Lani je v tej specialnosti na Touru segel do 15. mesta.

IM, STA


Najbolj brano