Mazejeva včeraj peta na slalomu

Tina Maze je včeraj na nočnem slalomu za svetovni pokal v avstrijskem Flachauu zasedla peto mesto (+1,26) ter še povečala vodstvo v skupnem seštevku pokala. Zmagala je Američanka Mikaela Shiffrin (1:51,45), druga je bila Švedinja Frida Hansdotter (+0,85), tretja pa Finka Tanja Poutiainen (+1,10).

Tina Maze je na včerajšnjem slalomu zasedla peto mesto Foto: STA
Tina Maze je na včerajšnjem slalomu zasedla peto mesto Foto: STA

FLACHAU>Ana Bucik, slovenska smučarka na tekmi, je z zaostankom štirih sekund in 16 stotink za vodilno po prvi vožnji zasedla končno 38. mesto.

“Danes mi je bilo težko smučati na slalomu. Posebej v prvi vožnji. Ni mi šlo dobro, nisem bila sproščena in nisem napadala. Stotinke so hitro šle po zlu. V drugi vožnji sem se znašla bistveno bolje. Borila sem se in sem zadovoljna. Med obema vožnjama sem zamenjala smučarski čevelj, pa tudi vratca so bila postavljena bolj naravnost in sem lahko bolj napadala. Potrebujem kakšen dan ali dva več, da bi se povsem privadila na slalom. Nisem razočarana zaradi takega razpleta. Razočarana sem zaradi prve vožnje. V finalu sem bila precej boljša. Pred mano so bile smučarke, ki trenirajo samo veleslalom ali slalom. Priti s hitrih disciplin na slalom je zato zame bistveno težje,” je včeraj dejala Tina Maze.

Mazejeva povečuje prednost v skupnem seštevku

Nemka Maria Höfl-Riesch je bila najhitrejša po prvi vožnji, vendar je po zanesljivem vodstvu, ki ga je imela še po drugem merjenju časa na drugi progi, odstopila. Mazejeva ima zdaj v seštevku pokala že 1334 točk, Höfl-Riescheva pa je ostala pri 744 točkah in jih ima na drugem mestu skoraj pol manj od najboljše slovenske smučarke. V slalomskem seštevku ima Mikaela Shiffrin na čelu 436 točk, Mazejeva na drugem mestu pa 355.

Po prvem nastopu je bila druga 17-letna Shiffrinova (+0,56), tretja pa Nemka Christina Geiger (+0,81). Slednja je tik pred ciljem finala odstopila in na zmagovalne stopničke “spustila” Hansdotterjevo, drugič zapored na slalomih. Švedinja je bila namreč druga že v Zagrebu in je imela to uvrstitev tudi pred nastopom Höfl-Riescheve, slalomske olimpijske zmagovalke.

Höfl-Riescheva odstopila

Ko je že kazalo, da bo Höfl-Riescheva ne le ubranila vodstvo, ampak prepričljivo prednost še povečala, saj je naskok po prvem merjenju vmesnega časa povečala na več kot sekundo, se je nedolgo zatem lahko le prijela za glavo. Namesto druge zmage v sezoni je po drugem merjenju vmesnega časa, kjer je bila 66 stotink pred tekmicami, napravila napako in odstopila. Shiffrinova je po Zagrebu in Aareju še tretjič v sezoni in tudi v karieri zmagala, Hansdotterjeva pa je bila še petič druga; to so tudi njene edine uvrstitve med prvo trojico v karieri.

Mazejeva, ki ji prvi nastop ni uspel, je finalno vožnjo začela z osmega mesta, za vodilno je zaostajala sekundo in 38 stotink. Tudi po finalni vožnji ni prevzela vodstva, po devetem času tega dela tekme pa so ji odstopi tekmic prinesli še nekaj boljšo končno uvrstitev, kot bi jo sicer dosegla. Po novi vrhunski uvrstitvi je naredila še en korak k skupni zmagi, ki jo je lani osvojila Američanka Lindsey Vonn. Ta tokrat ni tekmovala, v skupnem seštevku pa je šesta (504).

Svetovni pokal smučark se bo nadaljeval v soboto in nedeljo v italijanski Cortini d'Ampezzo s smukom in superveleslalomom, zadnji vikend v januarju (26. in 27. januarja) pa bo namenjen Zlati lisici na Mariborskem Pohorju.

STA


Najbolj brano