Mazejeva tretja na superveleslalomu v Cortini

Tina Maze je na superveleslalomu za svetovni pokal alpskih smučark v italijanski Cortini d'Ampezzo zasedla tretje mesto. Za zmagovalko, Američanko Lindsey Vonn (1:26,16), je zaostala 86 stotink. Druga je bila Nemka Maria Höfl Riesch (+0,61). Maruša Ferk je bila 25. (+2,76), Ilka Štuhec pa zaradi bolezni ni nastopila.

Tina Maze si je s tretjim mestom v superveleslalomu prismučala tudi drugi mesto v skupnem seštevku Foto: Alessandro Garofalo
Tina Maze si je s tretjim mestom v superveleslalomu prismučala tudi drugi mesto v skupnem seštevku Foto: Alessandro Garofalo

CORTINA D'AMPEZZO>Tina Maze se je z novim uspehom, petimi stopničkami za zmagovalke na zadnjih osmih tekmah, zavihtela na drugo mesto skupnega seštevka svetovnega pokala, v katerem je Vonnova povečala vodstvo.

"Za mano je uspešen in težak vikend. Lani mi v Cortini ni šlo, v soboto pa sem bila ponovno četrta. Veliko stvari se je tudi dogajalo ta vikend, od odločitve o perilu do bolezni. Morala pa sem ostati mirna, zato sem se tudi malo pošalila na račun vsega. Če tega ne bi naredila, ne bi ostala mirna. Tako pa sem ohranila mirno kri in pokazala, da znam dobro smučati," je bila zadovoljna Črnjanka, ki je na prostoru za vodilno smučarko (Mazejeva je bila do nastopa Höfl Rieschove na prvem mestu) pokazala spodnje perilo z napisom "ni vaša stvar".

Mazejeva je v soboto na smuku osvojila še peto četrto mesto v Cortini, čeprav je dan prej preležala zaradi trebušne gripe. Dva dni pozneje teh težav ni imela več, ponovno pa je izvrstno opravila nastop in potrdila, da je po izjemni slalomski formi prišla v sam vrh tudi v hitrih disciplinah. Pred njo sta bili le najboljši smučarki minulih sezon, Vonnova in Höfl Riescheva.

Vonnova je za mesto izboljšala svojo uvrstitev s sobotnega smuka za šesto zmago v sezoni, tretjo v superveleslalomu in skupno 47. v svetovnem pokalu. Američanka je sicer prvič po 7. decembru lani, ko je bila najboljša v superveleslalomu v Beaver Creeku, osvojila prvo mesto. Na večni lestvici vseh časov je po številu zmag sedaj tretja, za legendarnima nekdanjima smučarkama Avstrijko Annemarie Moser-Pröll (62) in Švicarko Vreni Schneider (55) ter pred Avstrijko Renate Götschl (46). Po številu superveleslalomskih zmag pa se je na prvem mestu izenačila z Götschlovo (17).

Vonnova je v Cortini drugič zapored ugnala tudi Höfl Rieschevo, svetovno prvakinjo in branilko velikega kristalnega globusa. Slednja na začetku letošnje sezone ni bila v najboljši formi, sedaj pa se približuje samemu vrhu in je skupno šesta (466). Vonnova ima na čelu skupnega seštevka pokala sedaj 884 točk, Mazejeva jih ima 593, Avstrijka Marlies Schild pa je tretja s 540 točkami.

"Tina je bila v Italiji bolna, zato sta rezultata, ki ju je dosegla, izjemo dobra. Tako v smuku kot v superveleslalomu, v slednji disciplini je v Cortini končno prišla tudi na zmagovalne stopničke," je bil zadovoljen Andrea Massi, vodja ekipe Tine Maze, ki je pokomentiral tudi odločitev Mednarodne smučarske zveze (Fis) o domnevno spornem perilu. "Sprejeli so odločitev, ki pa to sploh ni. Ni strokovna odločitev, v športu bi morali biti malo manj politični pri odgovorih in odločitvah." To je Mazejeva pokomentirala z besedami: "Fis bi morala reči, ali lahko uporabljamo perilo ali ne. So pa le odsvetovali uporabo, kar se me zdi dobro. Italijani so vrhunski v tekstilu, kar kaže tudi moja oprema, ki smo jo testirali pred sezono tudi v vetrovniku."

Ženski del bele karavane bo Slovenija pozdravila konec prihodnjega tedna, ko bo podkorenska strmina gostila slalom in veleslalom za Zlato lisico. Zaradi pomanjkanja snega v Mariboru je pohorsko smučišče zamenjal tekmovalni poligon v Kranjski Gori.

STA


Najbolj brano