Mazejeva si želi novih zmag

Tina Maze tudi v letu 2013 očitno ne namerava popustiti niti za ped. Čeprav ima v skupnem seštevku svetovnega pokala skoraj že dvakrat več točk kot najbližje zasledovalke, in je vesela tudi drugih in tretjih mest, pa si želi ponavljati zmage, ki jih je v tej zimi ob skupno dvanajstih stopničkah za zmagovalke zbrala že pet.

Tino Maze naslednja smučarska preizkušnja čaka v petek v Zagrebu Foto: STA
Tino Maze naslednja smučarska preizkušnja čaka v petek v Zagrebu Foto: STA

MÜNCHEN>Tina Maze je na prvi tekmi v zgodovini alpskega smučanja, ki je potekala na novega leta dan, ponovila izid s paralelne tekme v Münchnu leta 2011. Tedaj je morala v finalu priznati premoč Švedinji Marii Pietilae Holmner. “Obakrat sem se podobno borila in skušala tvegati. Mesti, ki sem ju dosegla, sta isti, le da je bilo letos smučanje neprimerno boljše. Starti so bili na veliko višji ravni. Prehodi čez prelomnico pa mi v zadnjih dveh nastopih niso uspeli. Poskusila sem v finalu vložiti malo več moči na začetku strmine v spodnjem delu in to očitno ni bila najboljša odločitev. Kljub temu sem dobro nastopila in sem zadovoljna z rezultatom. Napake pa so del športa in je potrebno potem, ko jih narediš in jih opaziš, iti naprej,” je Mazejeva našla tudi nekaj slabih strani v sicer zelo uspešnih nastopih v bavarski prestolnici.

Roka ne boli več

Dejala je, da jo je desna roka, v katero je pred dnevi zapored dobila tri močne udarce, pred tekmo še vedno nekoliko bolela. “Vendar je sedaj neprimerno bolje, kot je bilo še nekaj dni nazaj. Mislim, da smo naredili pravo potezo, ker nismo šli vaditi startov za paralelno tekmo, ampak sem imela 24 ur dodatnega počitka. Kljub bolečini sem strte, ki so na paralelni tekmi izjemno pomembni, zelo uspešno opravila,” je bila zadovoljna Mazejeva. Tako je ocenila tudi izbiro novih slalomskih smuči. “Smuči sem zamenjala in so zelo dobre. So malo trše in se lažje odrivam z njimi. Mislim, da lahko z njimi tudi zmagam. Dobre odločitve sprejemamo, in to celotna ekipa, zato sem zelo vesela, da jo imam.”

Tudi Andrea Massi, vodja ekipe Tine Maze, je navdušen nad letošnjimi dosežki najboljše slovenske smučarke. “V Münchnu smo na paralelni tekmi že bili, tudi pred dvema letoma je Mazejeva na žalost izgubila v finalu. Toda za oceno tega, kar trenutno dela, nimam besed, da bi to opisal. Izredno je edini pridevnik, ki ga lahko uporabim. Tudi na paralelni tekmi je dosegla izjemen izid. Proga je bila zanimiva, bilo je ogromno ljudi. Mislim, da je ideja za paralelne tekme sredi mest izjemna in je potrebno še razširiti. V Garmisch Partenkirchnu bi lahko trenirali starte, vendar sem se odločil za 24 urni premor. Vedel sem, da lahko Mazejeva dobro starta tudi brez vadbe in to je tudi dokazala. Takoj je ujela 'trik' startne rampe v Münchnu, kar nekaterim ni šlo. Je izjemna tekmovalka. Zmago v finalu v dvoboju s Slovakinjo Veroniko Velez Zuzulovo je zapravila v prvi vožnji in potem je samo 'forsirala', zaostanka pa ni mogla nadoknaditi.”

Naslednja tekma v petek

Svetovni pokal se bo nadaljeval že v petek s slalomom na Sljemenu. “V Zagrebu si želim dobro nastopiti, želim si dve dobri vožnji, to je vse. Pred tem pa pretirano ne bomo trenirali, želim se predvsem dobro spočiti,” je bila v napovedi kratka Mazejeva. “Zagreb je zelo pomembna tekma. Pozdravil bi Vedrana Pavleka, ki nam je šel vedno na roke. Vemo, da bo ogromno navijačev, da bodo Hrvatje navijali za Tino, kot mi za Ivico Kostelića, in da bo zelo zanimiva tekma. Že skoraj mesec dni opazujem Tino Maze, in je skoraj boljša v slalomu kot v veleslalomu. Ima novo konstrukcijo smučke in se je takoj znašla. Je izjemno tehnično podkovana smučarka in pozdrav vsem, ki so jo v reprezentanci želeli pred leti odpisati v tem pogledu ter jo uvrstiti med tekmovalke za hitre discipline,” je bil piker Massi.

“Zanimivo” je bilo tudi novoletno praznovanje Mazejeve dan pred tekmo v Münchnu. “Novo leto smo pričakali v hotelu. Imeli smo večerjo, potem pa sem šla hitro spat. Ni bilo nekega pravega proslavljanja. Za nas se sezona konča marca in tedaj bi si zaslužili kakšno praznovanje. Tako je tudi moje splošno razmišljanje, saj gre tekmovalni voz naprej in ni napočil trenutek za to, da se ustaviš,” je še povedala Mazejeva.

STA


Najbolj brano