Mazejeva šesta na superveleslalomu

Slovenka Tina Maze je dva tedna pred začetkom zimskih olimpijskih iger v Sočiju ujela staro formo. Na superveleslalomu v Cortini d'Ampezzo je s šestim mestom vpisala najboljši izid v tej sezoni.

Tina Maze je na superveleslalomu v Cortini d
Tina Maze je na superveleslalomu v Cortini d'Ampezzo s šestim mestom vpisala najboljši izid v tej sezoni Foto: Bob Strong

CORTINA D'AMPEZZO > Tina Maze je za zmagovalko zaostala 92 stotink sekunde. Četrti superveleslalom v sezoni je dobila Avstrijka Elisabeth Görgl.

Tretja je bila Nicole Hosp, ki je za rojakinjo zaostala 34 stotink sekunde. Dvojno avstrijsko zmagoslavje je pokvarila Nemka Maria Höfl-Riesch, ki se je vrinila med Avstrijki, za zmagovalko je zaostala le štiri stotinke sekunde, in z drugim mestom ohranila prepričljivo vodstvo v skupnem seštevku svetovnega pokala. Mazejeva je na šestem mestu skupno. Görglova je vpisala šesto zmago v svetovnem pokalu in drugo superveleslalomsko. V tej zimi pa je 32-letna Avstrijka pred Cortino zmagala še na smuku v domačem Altenmarktu.

“V določenih delih smučam dobro, ampak tega mi danes ni uspelo v celoti opraviti, so pa še trije dnevi in je šesto mesto vsekakor dobra baza za nadgraditi. Počutim se dobro, težko pa mi je čakati tekme, ker nimam takšnih rezultatov, kot bi si jih želela. Tu so štirje dnevi, želim si jih opraviti, kar se da dobro. Začela sem solidno, v naslednjih dneh pa bi si želela narediti še korak naprej,” je po prvi letošnji tekmi v Cortini dejala Mazejeva. Slovenska šampionka pa je o razpletu na vrhu dejala: “Liz je očitno veliko tvegala in opravila dobro delo. Mislim, da je dobra smučarka, to se ve, Maria tudi, nekako pričakovani razplet, nisem prav nič presenečena nad tem.”

Tudi druga Slovenka na startu Maruša Ferk je osvojila točke. Z visoko startno številko 49 si je priborila 22. mesto z zaostankom dveh sekund in deset stotink ter se še petič v tej sezoni prebila med dobitnice točk. “Seveda smo zadovoljni, to so njene prve superveleslalomske točke. Že v Altenmarktu je na superkombinacijskem superveleslalomu nakazovala dvig forme. Današnja vožnja je bila zelo v redu, navkljub visoki startni številki. Sicer je naredila nekaj manjših napak, a zaostanek ni bil velik,” je bil zadovoljen glavni trener ženskih ekip Andrej Možina.

Po 13. in 14. mestu, v St. Moritzu je Črnjanka ostala brez uvrstitve, je najboljša alpska smučarka minule zime pokazala svojo najboljšo superveleslalomsko predstavo v tej zimi. V zgornjem delu proge je za Görglovo zaostala sedem stotink, ob drugem merjenju vmesnega časa je zaostanek znašal 36 stotink sekunde, ob tretjem merjenju 64 stotink, v cilj pa je prišla z zaostankom 92 stotink sekund za takrat tretji čas.

Mazejeva je startala s startno številko 19 takoj za Američanko Julio Mancuso in jo prehitela za šest stotink sekunde. Sanje o prvih superveleslalomskih stopničkah v tej zimi pa so se razblinile že z naslednjo tekmovalko, ko je Tina Weirather iz Liechensteina aktualno svetovno prvakinjo in olimpijsko podprvakinjo premagala za 23 stotink sekunde. Črnjanka je izgubila tudi boj s trenutno vodilno v skupnem seštevku svetovnega pokala Höfl-Rieschevo. Od Mazejeve pa je bila boljša še Avstrijka Anna Fenninger, ki je bila hitrejša za 18 stotink.

V Cortini bo jutri na sporedu še prestavljeni smuk, v soboto in nedeljo pa bosta na tem prizorišču v Dolomitih na vrsti še prestavljeni tekmi, smuk in superveleslalom, iz Garmischa.

Nemška tekmovalka ima skupno 861 točk, druga je z zaostankom 107 točk Fenningerjeva (754), tretja pa Weiratherjeva (723), najboljša Slovenka Mazejeva (573) na šestem mestu za vodilno zaostaja 288 točk. V superveleslalomskem seštevku vodi Švicarka Lara Gut (248), ki ima po ponesrečenem nastopu, ko je bila komaj 19., le tri točke naskoka pred Fenningerjevo in 18 točk pred Weiratherjevo. Mazejeva je z 78 točkami na devetem mestu, Ilka Štuhec (64), ki trenutno ne tekmuje zaradi poškodbe kolena, pa je 13.

STA


Najbolj brano