Mazejeva po slavju v St. Antonu v elitnem klubu

Tina Maze je zmagala na superveleslalomu za svetovni pokal alpskih smučark v St. Antonu (1:16,55) in kot šesta v zgodovini zmagala v vseh disciplinah alpskega smučanja. Za vodilno v svetovnem pokalu je bila druga Avstrijka Anna Fenninger, ki je zaostala štiri stotinke, tretja pa je bila Švicarka Fabienne Suter (+0,99).

 Foto: STA
Foto: STA

ST.ANTON> Preostali Slovenki sta ostali brez točk pokala. Ilka Štukec je bila 31. (+3,39) in je trideseterico zgrešila za sedem stotink, Vanja Brodnik pa ni končala tekme.

Po treh drugih in šestih tretjih mestih v karieri je Mazejeva končno stopila tudi na najvišjo stopničko superveleslaloma ter se pridružila legendam. Postala je šesta smučarka v zgodovini, ki je zmagala v vseh petih disciplinah. To je pred tem uspelo le Američanki Lindsey Vonn, Avstrijki Petri Kromberger, Švedinji Pernilli Wiberg, Hrvatici Janici Kostelić in drugi Švedinji Anji Pärson. Med smučarji je podoben podvig uspel Marcu Girardelliju iz Luksemburga, Švicarju Pirminu Zurbriggnu, Američanu Bodeju Millerju, Norvežanu Kjetilu Andreju Aamodtu in Avstrijcu Günterju Maderju.

"Neverjetno, ostala sem brez besed. Verjela sem sicer vase in v to, da lahko zmagam, ker v tej zimi resnično smučam zelo dobro. Lepo je biti v tem prestižnem klubu," je takoj po tekmi dejala Mazejeva. Dan pred tekmo je dejala, da želi ohraniti hladno glavo in vroče noge. "To je bil tudi moj moto za danes. To je bila ena največjih zmag. Proga je bila tehnično težka in je bilo težko ohraniti hladno glavo in to mi je uspelo. Sem sveža, ne glede na izjemen ritem tekem. Energijo mi dajejo rezultati. Lanska sezona je bila za 'ubiti', zelo naporna. Ko si 500 točk za tekmico, je res težko. Prišli so tudi navijači, ki so izjemni, tudi oče in mama sta tu. Zasluge za izjemno sezono pa gredo tudi moji ekipi, ki mi ves čas stoji ob strani. Vsi po vrsti so izjemni ljudje. Pomembna je bila tudi poletna vadba, treningi v Portilu so mi dali veliko, tudi v superveleslalomu si več upam, več tvegam. Pri večjih hitrostih se počutim bolj domače. Tu v St. Antonu je bil tehnični smuk, kjer bi lahko zmagala, potem pa je bila proga v soboto skrajšana in sneg je bil za povrh mehak. Mogoče pa bom slavila konec prihodnjega tedna v Cortini d'Ampezzo, zakaj pa ne, čeprav je proga manj tehnična kot tu," je dejala Mazejeva.

V minuli zimi ni stopila na najvišjo stopničko pokala. To ji je pred to sezono zadnjič uspelo 18. marca 2011 na finalu v švicarskem Lenzerheideju, ko si je s svojo prvo slalomsko zmago zagotovila tretje mesto v skupnem seštevku svetovnega pokala alpskih smučark. Uspeh je v prejšnji zimi nadgradila s skupnim drugim mestom, sedaj pa je na poti, da kot prva alpska smučarka ali smučar iz Slovenije osvoji tudi veliki kristalni globus.

Mazejeva je s šesto zmago v sezoni in 17. v karieri še povečala vodstvo v skupnem vodstvu v pokalu ter se približuje tudi rekordnim 2000 točkam, ki jih je doslej v sezoni osvojil le avstrijski as Hermann Meier. Ima 1289 točk in kar 545 točk prednosti pred drugourvščeno Nemko Mario Höfl Riesch. Slednja je bila tokrat peta (+1,09), mesto za branilko velikega globusa Vonnovo (+1,00).

Najboljša slovenska smučarka v zgodovini je do zmage prišla prepričljivo, le Fenninergerjeva ji je bila enakovredna. Tudi pred njo pa je bila Mazejeva ves čas nastopa v prednosti, 0,06, 0,11 in 0,20 sekunde pri posameznih merjenjih vmesnega časa. Še najmanjša je bila razlika ob prihodu v cilj, ples stotink pa se je tokrat razpletel v korist Črnjanke. Trinajstič v zimi je posegla med prvo trojico, dosegla je 63. slovensko zmago v svetovnem pokalu alpincev, od tega so jih 23 dosegli smučarji, 40 pa smučarke.

Ostale tekmice so bile tokrat daleč za 29-letno Mazejevo, saj je že Suterjeva zaostajala skoraj za sekundo. Na tretji superveleslalomski tekmi sezone je nadgradila četrto mesto iz Lake Louisa in drugo iz St. Moritza. Boj za zmago je glasno in jasno napovedala že v soboto, ko je po četrtem mestu in najboljši smukaški uvrstitvi zime dejala, da ji proga Karl Schranz, tehnično zelo zahtevna, ustreza.

Svetovni pokal se bo za smučarke nadaljeval v torek, ko bo v Flachauu nočni slalom s prvo vožnjo ob 17.45 in finalom ob 20.45. "V torek nas čaka slalom. Mislim, da kljub odstopu v Zagrebu ne bom imela težav. Konec koncev je slalom tvegana disciplina in nisem odstopila prvič in ne zadnjič," je menila Mazejeva.

STA


Najbolj brano