Mazejeva ostaja nedotakljiva

Za Tino Maze je še en sijajen smučarski oziroma veleslalomski vikend, saj je tudi v francoskem Courchevelu nadaljevala svoj popolni niz v svoji paradni disciplini.

Tina Maze je imela tudi v Franciji veliko razlogov za dobro voljo Foto: Stanko Gruden
Tina Maze je imela tudi v Franciji veliko razlogov za dobro voljo Foto: Stanko Gruden

COURCHEVEL, VAL GARDENA> Štiri tekme, štiri zmage. To je izkupiček vodilne smučarke v svetovnem pokalu na uvodnih štirih veleslalomih sezone. Kljub odpovedi sobotnega superveleslaloma, v katerem še lovi premierno zmago, v taboru Tine Maze ni bilo razloga za slabo voljo. Včerajšnji veleslalom se je zanjo namreč razpletel idealno. Pred najnevarnejšima tekmicama v skupnem seštevku svetovnega pokala Lindsey Vonn in Mario Höffl Riesch je namreč prednost občutno povečala. Za Američanko je nasploh črn francoski konec tedna. Potem ko je razkrila, da se že desetletje bori z depresijo, je zabeležila dve ničli. Po odstopu na petkovem smuku je predčasno končala tudi veleslalom v Courchevelu. Riescheva pa je včeraj osvojila šele 26. mesto.

Tina Maze ima 799 točk, Riescheva 468, Zettlova pa 440.

Mazejeva je bila na progi, ki sta jo še otežila novozapadli sneg in slaba vidljivost, suverena in stabilna v obeh vožnjah. Sicer ni šlo brez napak, a so si jih tekmice privoščile še bistveno več. Avstrijka Kathrin Zettel na drugem mestu je zaostala za dobri dve desetinki, tretje mesto pa je osvojila Francozinja Tessa Worley. Slovenski uspeh je z desetim mestom dopolnila Ana Drev, ki se je še četrtič uvrstila med 20-erico. “Ko sem prišla v cilj sem pozabila, da sem naredila kakšno napako. Videla sem izpisano številko ena in to je bilo dovolj za zmago, ki potrjuje mojo odlično formo,” je povedala Mazejeva, ki je s peto zmago v letošnji sezoni še povečala prednost v skupnem seštevku. Mazejeva ima 799 točk, Riescheva 468, Zettlova pa 440. Vonnova, ki razmišlja, da bi izpustila naslednji tekmi svetovnega pokala v sredo in četrtek, ko bosta v švedskem Åreju na sporedu veleslalom in slalom, jih ima na četrtem mestu 414.

Fantje so se medtem merili v italijanski Dolomitih. Smuk v Val Gardeni je kot že velikokrat doslej postregel s presenetljivim razpletom. Temu so spet botrovale spremenljive vremenske razmere, ki so tokrat favorizirale tekmovalce z višjimi startnimi številkami. Ugodne okoliščine in hitrejšo smučino je za uspeh kariere izkoristil Rok Perko (številka 35), ki se mu je do nastopa Američana Stevena Nymana (št. 39) nasmihala celo zmaga, naposled pa je mladinskemu svetovnemu prvaku v smuku iz leta 2005 z drugim mestom uspel doslej največji preboj v svetovnem pokalu. Med slovenske dobitnike točk sta se v soboto uvrstila še Andrej Šporn s 17., in Boštjan Kline s 27. mestom.

Včeraj so v Alta Badiji izpeljali še veleslalom. Svoj smučarski občutek je na Gran Risi vnovič potrdil Američan Ted Ligety, ki je za dobri dve sekundi ugnal vso konkurenco. Slovenskih tekmovalcev ni bilo med dobitniki točk. V skupnem seštevku še naprej vodi Norvežan Aksel Lund Svindal. Moška karavana ostaja v Italiji. Jutri bo v Madonni di Campiglio nočni slalom.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano