Mazejeva na smuku sedma

Francozinja Marion Rolland je presenetljivo zmagala na smuku na svetovnem prvenstvu v alpskem smučanju v Schladmingu (1:50,00). Druga je bila prav tako nenadejano Italijanka Nadia Fanchini (+0,16), tretja pa Nemka Maria Höfl-Riesch (+0,70).

Tina Maze je  smukaško preizkušnjo zaključila na 7. mestu
Tina Maze je smukaško preizkušnjo zaključila na 7. mestu 

SCHLADMING> Francozinja Marion Rolland je presenetljivo zmagala na smuku na svetovnem prvenstvu v alpskem smučanju v Schladmingu (1:50,00). Druga je bila prav tako nenadejano Italijanka Nadia Fanchini (+0,16), tretja pa Nemka Maria Höfl-Riesch (+0,70). Tina Maze je bila sedma (+1,21) in je na tretji tekmi na tem SP prvič ostala brez medalje.

Ilka Štuhec je bila 19. (+2,16), Vanja Brodnik, tretja Slovenka na tekmi, pa 25. (+3,37). Maruša Ferk, ki se vrača na tekmovališča po poškodbi, je nastopila le na treningih, prizorišče SP pa je zaradi slabega počutja in povišane telesne temperature v soboto že zapustila.

Mazejeva je imela na prvih treh merjenjih časa prednost pred tedaj vodilno Fanchinijevo, po napaki v srednjem delu, polnem zavojev, pa je pri četrtem že zaostajala za 13 stotink. V zaključku je vodilna v svetovnem pokalu nato izgubila še sekundo in po slavju na superveleslalomu in srebru na superkombinaciji ostala brez zmagovalnih stopničk.

Avstrijka Elisabeth Görgl je s številko 13 naslov svetovne prvakinje, ki ga je osvojila pred dvema letoma v Garmisch-Partenkirchnu, prepustila tekmicam praktično že po tretjem merjenju časa, ko je za vodilno Fanchinijevo zaostajala že več kot pol sekunde. Za eno mesto je sicer prehitela rojakinjo Anno Feninger, vendar je bila že tedaj tretja.

Maria Höfl-Riesch, bronasta v svojem rojstnem Garmischu, je bila na prvih treh merjenih časa prepričljivo najhitrejša, na drugem je Fanchinijevo prehitela za 82 stotink, vendar je med tretjim in četrtim vmesnim časoma izgubila več kot pol sekunde in se poslovila od boja za zlato, ki ga je sicer osvojila dva dni prej na superkombinaciji. Podobno je za njo nastopila Američanka Julia Mancuuso, ki pa je na koncu zaostala ne le za vodilno Italijanko, ampak tudi za Höfl Rieschevo ter Švicarko Nadio Kamer, ki je bila tedaj tretja. Nato je Daniela Merighetti z dvema desetinkama naskoka vodila na sredini proge, pa v tem delu naredila napako, padla in končala v mreži. Američanka Stacey Cook, ki je startala tik pred Mazejevo s številko 19, je napravila napako v drugem delu in prav tako ni obdržala vodstvo; bila je šesta, tik pred Mazejevo.

Osemindvajsetletna Merighettijeva, bronasta na v superveleslalomu v Val d'Iseru leta 2009 pa se ni dolgo veselila zlata. Rollandova je bila edina, ki je srednji del presmučala bolje od nje in prednost nato zadržala do cilja. Tridesetletna tekmovalka, ki ima le dve uvrstitvi med prvo trojico v svetovnem pokalu, je osvojila prvo posamično zlato medaljo na velikih tekmovanjih. Najvišje v pokalu je bila z drugim mestom v smuku prav v Schladmingu na finalu pokala marca lani, ko je bila v superveleslalomu tretja. S francosko reprezentanco je bila zlata na olimpijskih igrah v Vancouvru 2010 in srebrna leto pozneje in leto prej na SP. Francija je osvojila tretje odličje na tem SP po srebru Gauthierja de Tessieresa v superveleslalomu in bronu Davida Poissona vbsmuku. Avstrijke pa so doživele nov poraz, saj je bila najboljša predstavnica gostiteljev Andrea Fischbacher na osmem mestu (+1,23).

STA


Najbolj brano