Mazejeva je prismučala drugo mesto

Nemka Viktoria Rebensburg je zmagala na veleslalomu za svetovni pokal alpskih smučarka v nemškem Ofterschwangu in drugouvrščeno Tino Maze prehitela le za šest stotink.

Tini Maze se je za šest stotink izmuznilo prvo mesto Foto: Reuters
Tini Maze se je za šest stotink izmuznilo prvo mesto Foto: Reuters

OFTENSCHWANG> Tretje mesto sta si razdelili Avstrijka Elisabeth Görgl in Italijanka Irene Curtoni (+0,74). Mateja Robnik je bila 19. (+2,18), Ana Drev, tretja Slovenka, pa 20. (+2,20).

Tina Maze je šestič v tej zimi osvojila drugo mesto, prvo prvo mesto sezone pa se ji je ponovno za las izmaknilo. Američanka Lindsey Vonn je bila po prvi vožnji deseta, to mesto pa je osvojila tudi na koncu. Nemka Maria Riesch je odstopila že na prvi progi vožnji in s tem ostala za Mazejevo na tretjem mestu seštevka svetovnega pokala. Pred sobotnim drugim veleslalomom in nedeljskim slalomom ima Vonnova v skupnem seštevku 1628 točk, Mazejeva pa na drugem mestu 1154 točk in je prednost pred Rieschevo (1046) povečala na več kot 100 točk (108). Rebensburgova je pred domačimi gledalci prevzela prvo mesto v veleslalomu (390), Mazejeva je peta (267).

Na startu kot v savni

“Zelo vroče je tu. Na startu me je kuhalo, kot bi bila v savni. Kljub temu mi to ustreza, mišice imam tople in lahko smučam napadalno. Sama sem smučala odlično, napadalno, kar je potrebno po takih valovih, ki te sicer vržejo iz ritma. Ostale so bile bolj previdne in bolj osredotočene, da ne bi naredile napake. Sama sem napako storila v prvi vožnji in me je stala zmage, toda tudi drugo mesto je super dosežek. Samozavestna sem, že na treningih mi je šlo dobro. Veseli me, da je še nekaj veleslalomov pred začetkom sezone. Zdaj se bom skušala čim prej spočiti in se oddolžiti Rebensburgovi. Smuča dobro, toda vem, da sem blizu. V prvi vožnji sem imela zelo ugodno startno številko, v drugi je bila proga mehkejša, vendar za vse podobna in se je dalo smučati,” je povedala Mazejeva.

Majhna napaka v srednjem delu

Tina Maze je tekmo prvič v sezoni začela s številko ena in jo dodobra izkoristila. Po manjši napaki v srednjem delu, ko je izgubila nekaj hitrosti, je po prvi vožnji zaostajala le za Viktorio Rebensburg, tretja pa je bila Elisabeth Görgl (+0,14). Italijanka Irene Curtoni, ki je bila doslej v karieri le trikrat med najboljšo deseterico v svetovnem pokalu, najvišje na 7. mestu lani na Češkem, je po prvi vožnji delila 12. mesto. Kljub 1,17 sekunde zaostanka pa je v finalu vodila vse do nastopa Görglove, ki se je z njo potem izenačila na prvem mestu. Mazejeva je obe prehitela za 68 stotink in čakala še na nastop olimpijske zmagovalke Rebensburgove. Slednja je srebrno Mazejevo v Whistlerju pred dvema letoma na zimskih olimpijskih igrah prehitela le štiri stotinke sekunde, tokrat pa le za dve več.

Mazejeva zadovoljna s svojo formo

“Pripravljali smo se dobro in sem opravila dober trening, čeprav so temperature tu zelo visoke. So pa take za vse in vesela sem, da so se trenerji potrudili in pripravili dobro progo za trening pred tem vikendom v Ofterschvangu. Zdi se mi, da sem v dobri formi in na treningih kažem vožnje, ki sem si jih želela celo sezono. Ne čutim utrujenosti, se pa pojavljajo bolečine, ki so plod dolgoletnega ukvarjanja s športom. Vesela sem, da je ob meni fizoterapevtka, ki mi lajša te težave, me ohranja v dobri mišični kondiciji in se zato počutim sproščeno ter lahko napadam,” je pojasnila Mazejeva.

“Bilo je zelo težko. Vreme je toplo in se je sneg talil, tako da je bila proga ob koncu tekme dokaj mehka. Zelo sem se morala boriti, da sem ostala v idealni liniji,” je po peti zmagi v pokalu v karieri ter drugi v sezoni povedala Rebensburgova.

Prve točke tudi za Robnikovo

Slovenski uspeh sta dopolnili Robnikova s svojimi prvimi točkami v sezoni, ter Drevova, ki je s svojim najboljšim dosežkom zime četrtič prišla med najboljšo trideseterico. “Vesela sem uvrstitve, po vrniti na tekmovališča po poškodbi sem kar dolgo čakala to trideseterico. Največ sem izgubljala v spodnjem delu, čaka me kar nekaj dela pri kondicijski pripravi,” je menila Robnikova. “Nekateri deli so bili zelo dobri, obakrat predvsem v strmini. V finalu sem čutila, da sem pustila kar precej časa. Na progi so bile prelomnice, proga postavljena zaprto in tu sem izgubljala hitrost. Prva poroga pa je bila izvrstno pripravljena in se ni predrla, na drugi pa je bilo že težje smučati,” pa je dejala Drevova.

STA


Najbolj brano