Maxi Jena in Veliki viharnik brez Barkolane

Trst bo 13. oktobra gostil tradicionalno največjo jadralsko regato v Sredozemlju, vendar na Barkolani ne bo dveh elitnih slovenskih jadrnic - Maxi Jene in Velikega viharnika. Denarja za tekmovalno vzdrževanje vrhunskih plovil pri nas zmanjkuje.

Na letošnji Barkolani ne bo dveh elitnih slovenskih jadrnic - Maxi Jene (na fotografiji) in Velikega viharnika Foto: Miha Crnič
Na letošnji Barkolani ne bo dveh elitnih slovenskih jadrnic - Maxi Jene (na fotografiji) in Velikega viharnika Foto: Miha Crnič

KOPER > Vse kaže, da velikih in v minulih letih zelo uspešnih jadrnic Maxi Jena (lani druga med 1737 plovili) in Veliki Viharnik (pred dvema letoma četrti) s primorskima krmarjema Mitjo Kosmino in Dušanom Puhom na največji regati v Sredozemlju, na Barkolani, ne bo.

Projekt Maxi Jena krmarja Mitje Kosmine se na takšni ravni, kot smo ga poznali doslej, verjetno bliža koncu. Eden od stalnih članov posadke, Diego Colarich, je namreč za Primorski dnevnik povedal, da je projekt finančno izčrpan. Jadrnica je bila doslej na suhem, priprava na resno nastopanje na Barkolani pa je za trenutne zmogljivosti posadke in njenih podpornikov prevelik zalogaj.

Lastnik Velikega viharnika je Telekom, iz katerega so na novinarsko vprašanje našega časopisa, zakaj nekdaj odlične jadrnice na Barkolani ne bo, odgovorili takole:

Glede na popravila na Velikem viharniku, ki so trajala večji del leta, smo omejili njegovo nastopanje na regatah. Tekmovanje na Barkolani ni v primarnem poslovnem interesu družbe. Kadarkoli je le mogoče, Velikega Viharnika uporabljamo za srečanja s poslovnimi partnerji in za velike poslovne uporabnike. Neudeležba na Barcolani ni povezana z drugimi zunanjimi vzroki.”

Prireditve 45. Barkolane se bodo začele že konec tedna. Vrhunec bo naslednji vikend. 12. oktobra bo tekmovanje s starimi plovili in nočno jadranje, 13. oktobra pa bo 45. Barkolana, na kateri se zadnja leta pomeri več kot 1500 posadk v vseh jadralskih razredih.

IGOR MUŠIČ


Najbolj brano