Matjaž Markič na Madžarsko po vstopnico za London

Kljub temu, da sta do olimpijskih iger v Londonu ostala le dobra dva meseca, časa za izpolnitev norme pa je še nekaj manj, Matjaž Markič pred evropskim prvenstvom v plavanju deluje samozavestno.

Matjaž Markič bo v Debrecenu poskušal izpolniti olimpijsko normo Foto: STA
Matjaž Markič bo v Debrecenu poskušal izpolniti olimpijsko normo Foto: STA

KOPER>“Rezultati v pripravljalnem obdobju so boljši kot v prejšnjih sezonah. Edini cilj na EP je izpolnitev norme, in prepričan sem, da mi bo uspelo, vendar moram izpeljati popoln nastop. Delal sem dobro, zdaj se mora to pokazati še na rezultatih,” je včeraj povedal 29-letni koprski plavalec Matjaž Markič, ki se bo že jutri z reprezentanco odpravil v madžarski Debrecen, kjer bo potekalo letošnje EP v 50-metrskih bazenih.

Olimpijska A norma na 100 metrov prsno, ki jo mora odplavati Markič, je 1:00.79.

Markičeva disciplina 100 metrov prsno, kjer bo lovil normo, bo na sporedu že prvi dan prvenstva, v ponedeljek. Olimpijska norma 1:00.79 je zelo ostro postavljena. V letošnji sezoni je Markič najbolje plaval 1:03.03 v Banja Luki, tako da mu za izpolnitev norme manjkata še več kot dve sekundi. A ni prav nič zaskrbljen, saj na tem tekmovanju ni bil obrit, kar mu je prineslo za približno dve sekundi slabši rezultat.

Sama uvrstitev na evropskem prvenstvu je potisnjena v ozadje, prav tako nastop v neolimpijski disciplini 50 metrov prsno, ki bo na sporedu naslednji petek. Zato bo edini primorski vrhunski plavalec normo napadel že v dopoldanskih kvalifikacijah: “Nimam kaj kalkulirati, saj je konkurenca vrhunska, tako da je vprašanje, ali se bom prebil v polfinale.” Ta bo na sporedu popoldne, finale pa bo v torek.

Markič, ki je bil med udeleženci OI v Pekingu, ni opravil višinskih priprav, temveč je večji del treningov opravil v koprskem bazenu. Enkrat na teden se je z novim trenerjem Miho Korenom dobival v Ljubljani, ob koncih tedna pa ga je Koren, ki je januarja zamenjal dotedanjega trenerja Jureta Košaka, spremljal v Žusterni. “Sodelovanje s Košakom je bilo oteženo, ker je imel veliko obveznosti v Avstriji. V enoletnem obdobju, ko sem treniral z njim, sem zelo popravil tehniko, bil sem tudi četrti na SP. Sedaj je sodelovanje lažje, treningi so bolj sistematični. Od vsakega trenerja dobiš nekaj novega,” je trenersko zamenjavo komentiral Markič. Koren je sicer nekdanji slovenski reprezentant v prsnem slogu. Je zgolj leto starejši od Koprčana in je z njim pred letom 2006, ko je končal tekmovalno kariero, tudi tekmoval.

EP je za Markiča najlepša priložnost za izpolnitev olimpijske norme, a ne tudi edina. Če ne bo uspešen, bo imel popravna izpita na mitingih v Kranju 2. junija in v Gradcu 9. junija.

DENIS SABADIN


Najbolj brano