Marquez odlično izkoristil odsotnost poškodovanih rojakov

Španec Marc Marquez (Honda) je zmagovalec dirke svetovnega motociklističnega prvenstva na VN Nemčije v elitnem razredu motoGP. Drugo mesto je na Sachsenringu osvojil Britanec Cal Crutchlow (Yamaha), tretji je bil italijanski zvezdnik Valentino Rossi (Yamaha). Marquez je z drugo zmago v sezoni prevzel tudi vodstvo v skupnem seštevku SP.

SACHSENRING > Na osmi dirki sezone je nastopila le tretjina najhitrejših v razredu, španskih zvezdnikov Dani Pedrosa - Jorge Lorenzo - Marc Marquez. Burno dogajanje na treningih je “preživel” le najmlajši in najmanj izkušeni Marquez, ki pa je odlično izkoristil odsotnost starejših rojakov in tekmecev v SP ter se po nemški dirki povzpel na vrh skupnega seštevka.

Brez Lorenza in Pedrose

Na startu na Sachesinrigu ni bilo ne Lorenza ne Pedrose; slednji je bil po sobotnem padcu na treningih v Nemčiji teoretično sicer nared za nastop, toda kljub zeleni zdravniški luči se nazadnje zaradi slabega počutja ni odločil za dirkanje. Lorenzo pa je sicer na zadnji dirki v Assnu dokazal, da je zelo trdoživ in nastopil z zlomljeno ključnico, v Nemčiji pa tudi, da ima vse svoje meje. Potem ko je drugič v desetih dneh grdo padel z motocikla in si še enkrat zlomil komaj operirano kost, je celo svetovni prvak spoznal, da potrebuje počitek. Dirko v Nemčiji je izpustil, prav tako ne bo potoval na naslednjo postajo SP, izjemno zahtevno kalifornijsko progo Laguna Seca, temveč bo, ko si bo zacelil polomljene kosti, spet vrnil v sedlo v Indianapolisu sredi avgusta.

“Doktor” je Marqueza lahko lovil le nekaj krogov

Vse te okoliščine so močno olajšale delo Marquezu. Na začetku se je sicer zdelo, da bo imel tokrat resnega tekmeca v italijanskem veteranu Rossiju, “doktorja” je tekmovalno prebudila zmaga na Nizozemskem prejšnji teden, toda prvi Yamahin dirkač je lahko le nekaj krogov lovil tekmeca na Hondi. Nazadnje se je moral zadovoljiti s tretjim mestom, na katerem je sicer dokaj zanesljivo prišel do cilja, a je bil tudi precej oddaljen od drugouvrščenega Crutchlowa. Britanec je imel nekaj teoretičnih možnosti za naskok na prvo zmago v karieri, vendar je Marquez vozil ravno toliko hitreje, da mu ni ponudil prave možnosti za napad. Pod stopničkami je ostal domači adut Stefan Bradl, tudi brez pravih možnosti za napad na Rossija.

“Če sem čisto pošten, nisem pričakoval, da bom po osmih dirkah sezone jaz na prvem mestu v svetovnem prvenstvu. Zaradi odsotnosti Danija in Jorgeja sem se počutil nekoliko drugače, skušal sem narekovati svoj ritem. Bilo je zanimivo, čeprav imam raje dirke, kjer je več boja v ospredju,” je dogajanje na dirki, kjer je dosegel drugo zmago v sezoni po Teksasu, opisal Marquez. Zmagovalec ima zdaj 138 točk, dve več kot Pedrosa, Lorenzo pa je prav tako ostal pri seštevku po sedmih dirkah s 127 točkami. Današnja drugi in tretji pa sta se tudi nekoliko približala poškodovanima tekmecema in zaključujeta peterico tekmovalcev z več kot sto točkami, Crutchlow je četrti s 107, Rossi pa peti s 101 točko.

Prvo zmago je dočakal tudi Jordi Torres

V razredu moto2 je prvo zmago dočakal Jordi Torres. V izenačeni konkurenci je Španec že peti letos z zmago v tem razredu, Italijan Simone Corsi in rojak Pol Espargaro sta mu delala družbo na zmagovalnih stopničkah. Vodilni v SP je kljub danes le sedmemu mestu ostal Britanec Scott Redding s 143 točami, Espargaro mu je najbližje s 120.

V najšibkejšem razredu moto3 je španska trojica Alex Rins, Luis Salom in Maverick Vinales skrojila vrstni red pri vrhu. Salom je po drugem mestu zanesljivo obdržal skupno vodstvo, kjer ima zdaj 172 točk, v boju za naslov pa sta spet najbližje Vinales s 158 in Rins s 142 točkami.

Sezona svetovnega prvenstva se bo nadaljevala že čez teden dni s klasično preizkušnjo v kalifornijski Laguni Seci, kjer pa se bodo merili le dirkači najmočnejšega razreda motoGP.

STA


Najbolj brano