Manjkata še dve minuti

Novogoriški atlet, 26-letni absolvent gradbeništva Mitja Kosovelj (član TK Kobarid), se bo po naslovu svetovnega prvaka v gorskem maratonu posvetil lovu na A normo za olimpijski maraton v Londonu.

Mitja Kosovelj Foto: Igor Mušič
Mitja Kosovelj Foto: Igor Mušič

NOVA GORICA>Mitja Kosovelj si je prislužil drugo mesto na izboru AZS za atleta leta. V senci je sicer ostal njegov velik napredek v maratonu. V Padovi je namreč odtekel primorski rekord 2:17.45, kar je B olimpijska norma in tretji rezultat letos v Sloveniji. Sezono bo končal jutri na EP v krosu v Velenju, z maratonom pa so povezani načrti za novo sezono.

Letos beleži slovenska atletika prvič v zgodovini samostojne države kar tri kakovostne rezultate v razmaku dobre minute. B olimpijsko normo so odtekli Novomeščan Primož Kobe (2:16.18), Mariborčan Anton Kosmač (2:16.23) in Mitja Kosovelj (2:17.45).

>Kako boste v novi sezoni razporedili moči med maratonom in gorskim tekom?

“V gorskem teku sem z naslovom svetovnega prvaka v gorskem maratonu doživel nek vrhunec. Rad bi se še potrjeval, vendar bo prioriteta doseči A olimpijsko normo za maraton, v katerem sem zelo napredoval. Gorski tek pač ni olimpijska disciplina, v maratonu pa sem že dovolj dober, da realno upam na olimpijado. Temu bo podrejena sezona, gorski tek pa bo dopolnilna disciplina.”

> Koliko vam manjka do A olimpijske norme?

“B normo, ki je bila postavljena na dveh urah in 18 minutah, sem letos za 15 sekund prehitel v vse prej kot optimalnih razmerah. Ob tem imam še rezerve in kar nekaj časa, A norma pa je v tem obdobju dosegljiva. Svoj čas bi moral izboljšati za dve minuti in 45 sekund, progo pa preteči v dveh urah in 15 minutah. Verjamem, da to lahko dosežem dovolj zgodaj, da se uvrstim na olimpijski maraton.”

> Ali je dosegljiv tudi državni rekord?

“Je, vendar ne še letos. Do desetletje starega rekorda Romana Kejžarja mi manjka šest minut. Za tako veliko izboljšavo je v maratonu potrebno nabrati veliko kakovostnih kilometrov, vendar sem dovolj mlad, da lahko tudi ta mejnik dosežem čez dve ali tri leta.”

>Kateri bo vaš prvi maraton v novi sezoni?

“Koledarja še nisem sestavil, saj se zame sezona še ni končala. Moja zadnja tekma bo jutri na evropskem prvenstvu v krosu v Velenju. Temu bo sledil odmor, med katerim bom sestavil koledar.”

> Kakšni so vaši cilji na EP?

“V krosu pride do izraza raznovrstnost tekača, ki je na dolgih tekih vedno dobrodošla. Tu se bomo srečali zelo različni atleti - od skorajda sprinterja - tekača na 800 metrov - do gorskega tekača. V krosu, ki je dolg deset kilometrov in dokaj razgiban, je vseh nekaj vseh prvin. Njihovo razvijanje bo prišlo prav pozneje, seveda pa bodo v Velenju v ospredju specialisti. Nisem med njimi, saj v članski konkurenci na takšni ravni še nisem tekmoval. Za razmeroma kratko progo mi manjka predvsem hitrosti, vendar sem si postavil cilj, da bom med boljšo polovico tekmovalcev.”

IGOR MUŠIČ


Najbolj brano