Manjkalo je le zlato

Slovenska balinarska superliga se je končala z dobrimi dosežki štirih primorskih moštev, ki so v glavnem krojila vrh. Le do naslova prvaka najboljšemu, srebrnemu Hrastu, ni uspelo priti.

Srebrni balinarji Hrasta, od leve, stojijo: Primož Markočič, Rajko Kavčič, Valter Švara (vodja moštva), Peter Ravbar, Dimitrij Marušič in Iztok Sosič; čepijo: Branko Urdih, Marko Švara, Nejc Žerjal, Klemen Sosič in Anže Petrič. Foto: Simon Maljevac
Srebrni balinarji Hrasta, od leve, stojijo: Primož Markočič, Rajko Kavčič, Valter Švara (vodja moštva), Peter Ravbar, Dimitrij Marušič in Iztok Sosič; čepijo: Branko Urdih, Marko Švara, Nejc Žerjal, Klemen Sosič in Anže Petrič. Foto: Simon Maljevac

SEŽANA > Letošnji zaključni turnir v Sežani sicer ni prinesel ponovitve lanskega primorskega finala. Tokrat se je vanj prebil le Hrast iz Kobjeglave, Luka Koper pa ne. Kljub temu so se štirje primorski superligaši v celoti gledano dobro odrezali in izpolnili cilje.

Razumljivo so imeli največje apetite branilci naslova iz Kobjeglave, ki so z igrami v letošnji sezoni v glavnem potrdili visoko lansko raven. V rednem delu sezone je Hrast osvojil prvo mesto in pridobil organizacijo finalnega turnirja. To je bila odlična napoved pred odločilnimi boji v sežanski balinarski dvorani, kjer pa Kraševcem ni uspelo ponoviti lanskega uspeha. Balinarji Lokateks Trate so bili v finalu premočni, a je po besedah vodje Hrasta Valterja Švare drugo mesto, ki prinaša nastop v Evropi, lep uspeh: “Seveda sem po izgubljenem finalu malce razočaran, saj sem po tihem upal na ubranitev naslova. Imeli smo prednost domačega terena, vendar to ni bilo dovolj. Pred nami so evropski nastopi. Zato nas po krajšem počitku čakajo treningi. Upam, da bomo v evropski konkurenci zaigrali v še močnejši postavi.”

Kobjeglavci so bili po zaslugi Anžeta Petriča in Marka Švare skoraj nepremagljivi v tekaških disciplinah, v klasičnih igrah pa so se izkazali Klemen Sosič, Peter Ravbar in Rajko Kavčič. Slednji se sicer v finaluniso mogli povsem enakovredno kosati s številnimi bivšimi reprezentanti v vrstah Gorenjcev.

Malce slabše volje so bili po porazu v polfinalu v taboru Luke Koper, ki je precej nihala. “Na večini tekem smo imeli velike težave v tekaških disciplinah, kar nas je na koncu morda stalo uvrstitve v finale. V polfinalu smo prikazali dobro predstavo in bili v igri za zmago do konca, a je bil tekmec premočan. Tudi spremenjen sistem iger nam ni bil naklonjen,” je svoje vtise strnil trener Luke Koper Boris Mahne. Najbolj zadovoljen je bil s predstavami Dejana Korena, Gregorja Moličnika in Antona Fabca.

Najprijetnejše presenečenje so novinci v ligi, balinarji Antene iz Portoroža. Že v uvodnih krogih so nanizali nekaj zmag in večji del sezone zasedali mesta tik pod vrhom, v zadnjih krogih pa so za las ostali brez bojev za prvaka. Največ so k petemu mestu prispevali Nikola Đorđević,Marko Škerjanc ter Robert in Tadej Kontič. Portoroška zasedba bo v naslednji sezoni s pridobljenimi izkušnjami še boljša.

Pozitivno so sezono ocenili tudi v vrstah Skale, ki si je obstanek med najboljšimi priborila šele na zadnji tekmi, ko je prepričljivo premagala Rogaško Crystal. Sežanci so uveljavili nekaj mladih igralcev, ki so prikazali razkošen talent, kar je po besedah vodje moštva Mirana Hrvatiča odličen obet za prihodnost: “Izpolnili smo cilj in ostali v ligi. Sistem tekmovanja nam ni bil naklonjen, saj je na koncu odločala le ena tekma. Mladi fantje so se izkazali in verjamem, da bodo napredovali. V naslednji sezoni bi lahko napadali uvrstitev med najboljše štiri.”

Dobre igre primorskih klubov v elitni konkurenci so odlična reklamaza septembrsko člansko evropsko prvenstvo v Kopru, ko bo barve Slovenije zagotovo branil tudi kateri izmed primorskih balinarjev.

SIMON MALJEVAC


Najbolj brano