Lovše: Zadnji obrok Tini Maze bom izplačal

Tomaž Lovše, ki je minuli četrtek nepreklicno odstopil z mesta predsednika Smučarske zveze Slovenije, potem ko je Planica izgubila boj za nordijsko SP leta 2017, je v Odmevih na TV Slovenija zagotovil, da bo zadnji obrok najuspešnejši slovenski alpski smučarki Tini Maze izplačal, ne glede na to, da ni več predsednik zveze.

Tomaž Lovše je zagotovil, da bo zadnji obrok najuspešnejši slovenski alpski smučarki Tini Maze izplačal, ne glede na to, da ni več predsednik zveze
Tomaž Lovše je zagotovil, da bo zadnji obrok najuspešnejši slovenski alpski smučarki Tini Maze izplačal, ne glede na to, da ni več predsednik zveze 

LJUBLJANA> Izvršilni odbor (IO) Smučarske zveze Slovenije (SZS) se je sinoči seznanil z Lovšetovim odstopom in se v celoti ogradil od dogodkov na kongresu Mednarodne smučarske zveze (Fise) v Južni Koreji. Tomaž Lovše funkcije predsednika v odstopu ne bo opravljal, do volilne skupščine 3. julija ga bo nadomeščal podpredsednik smučarske zveze Enzo Smrekar, sicer višji izvršni direktor v hrvaški skupini Atlantic Grupa in član uprave družbe Droga Kolinska.

Lovše se čuti odgovornega za neuspeh kandidature

Lovše je v pogovoru za Odmeve med drugim poudaril, da je bil projekt svetovnega prvenstva v smučarskih skokih, nordijski kombinaciji in smučarskih tekih leta 2017, za katerega je kandidirala Planica, zanj eden izmed najpomembnejših projektov. In prav neuspeh kandidature, za katerega se čuti osebno odgovornega, je bil osrednji razlog za njegov nepreklicni odstop s položaja predsednika po nekaj več kot dveh letih na čelu krovne slovenske smučarske organizacije. Odstopno izjavo je podal v Južni Koreji, po glasovanju o organizatorju nordijskega SP ter po šokantnih vesteh o domnevno neprimernem Lovšetovem vplivanju na člane predsedstva Fise ter domnevnih grožnjah vodilnim predstavnikom mednarodne smučarske organizacije.

Lovše naj bi ponujal “nagrado”

Bolj kot neuspela kandidatura je v Sloveniji in v krogih Fise tako odmevalo zakulisno obkongresno dogajanje, ko naj bi prišlo do spora med Lovšetom, sicer lastnikom podjetja Diners Club Slovenija, in novoizvoljenim članom predsedstva Fis Janezom Kocijančičem, dolgoletnim slovenskim predstavnikom pri mednarodni zvezi ter predsednikom Olimpijskega komiteja Slovenije. Lovše naj bi se v Južni Koreji sprl celo s predsednikom Fise Gian-Francom Kasperjem, manjkale naj ne bi grožnje, zaradi katerih sta bila Kasper in Kocijančič obkrožena z varnostniki. V medijih razkrita korespondenca po sms s hrvaškim članom predsedstva Fise Vedranom Pavlekom pa razkriva sila intenzivno zakulisno dogajanje in lobiranje. Med drugim naj bi po razkritju časnika Delo Lovše Pavleku v zameno za glas za Planico ponujal “nagrado”. V enem izmed kratkih telefonskih sporočil naj bi Lovše Pavleku zapisal, da bodo padale glave, prva pa bo Kocijančičeva, če Planica ne bo zmagala.

Planica, ki je kandidirala v družbi Lahtija, Oberstdorfa in Zakopan, je izgubila šele v zadnjem, tretjem krogu, v finalnem glasovanju je Lahti slavil z 12 glasovi proti trem Slovenije. V prvem krogu in drugem krogu je Lahti dobil sedem glasov, Planica pa pet.

Način lobiranja je bil netakten in neprimeren

Lovše ves čas ostro zanika navedbe, da bi na kongresu komurkoli grozil ali se kako drugače neprimerno vedel. Vendar pa člani izvršilnega odbora slovenske smučarske zveze ne delijo Lovšetovega mnenja. Ugotovili so, da Lovšetovo ravnanje ni imelo podlage v sklepih izvršilnega odbora. “Zavedamo se okrnjenega ugleda zaradi ravnanj nekdanjega predsednika v Južni Koreji. Težko ocenjujemo stvari, če nismo bili tam navzoči, želimo pa vseeno povedati, da je bil način lobiranja, ki se ga je posluževal Lovše na kongresu, povsem neprimeren in netakten,” je po seji IO SZS dejala direktorica zveze Barbara Kürner Čad, potem ko jih je Lovše osebno na seji IO seznanil tudi s spornim dopisovanjem. Podpredsednik SZS Jani Živko pa je dogajanje pospremil s prispodobo: “Nekako v šali rečeno, se nam je zgodil slon v trgovini s porcelanom.”

Delegati so Lovšetova sms sporočila dojeli kot grožnje

Videnje dogodkov je za TV Slovenija opisal kranjskogorski župan Jure Žerjav: “Delegati so Lovšetova sms sporočila dojeli kot grožnje. Dejstvo je, da je Gian-Franco Kasper zahteval dodatno varovanje in da je gospoda Kocijančiča do njegovega odhoda v sobo spremljal varnostnik.” Lovše se je, kot pravi Žerjav, bahal s posebno značko: “Pojavil se je v hotelskem baru, potegnil značko, morda je bila FBI-jeva, in rekel: 'Poglejte, kaj imam. Tega Janez (Kocijančič) nima. Veste, kaj to pomeni?'.”

V Južni Koreji je bil tudi Srečko Medven, generalni sekretar izvršnega odbora organizacijskega komiteja pokala Vitranc ter prvi mož združenja prirediteljev klasičnih tekem svetovnega pokala v alpskem smučanju Club5. Po seji IO SZS je dejal: “Mislim, da bomo to zadevo prebrodili brez večjih oscilacij, seveda pa je treba upoštevati, da je gospodarska situacija huda in težka. Trudimo se, da gremo naprej in da zagotovimo športnikom to, kar jim gre, da lahko normalno trenirajo, zato smo tudi tukaj. Planica je dobila dobro lekcijo, čeprav sem prepričan, da sredstva za kandidaturo niso stran vržen denar. Gre za dobro naložen denar, vsaka naslednja kandidatura bo Planico namreč manj stala, zato sem prepričan, da bi se morala Planica potegovati za SP leta 2019. To, da kandidature nismo dobili, še ne pomeni, da je bila Planica poražena.”

STA


Najbolj brano