Lipiški vpregi 11. mesto in zmaga v konkurenci lipicancev

Na svetovnem prvenstvu dvovpreg, ki je konec tedna bilo na Slovaškem, je slovenski voznik Miha Tavčar z lipicancema Conversano Samira in Conversano Wera dosegel 11. mesto in s tem najboljši rezultat v zgodovini slovenskega vprežnega športa. Obenem je bil najuspešnejši med tekmovalci, ki so nastopili z lipicanci.

Na fotografiji Miha Tavčar Foto: Tina Čič
Na fotografiji Miha Tavčar Foto: Tina Čič

BRATISLAVA > Miha Tavčar je posebej izstopal s četrtim mestom v spretnostni vožnji in desetim v maratonu. Kot najboljši tekmovalec z lipicanci, je Tavčar prejel tudi posebno nagrado Mednarodne lipicanske zveze (Lif).

“Občutki so enkratni. Ko na svetovnem prvenstvu dosežeš tak uspeh, je zelo lepo. Ta rezultat je tudi mene zelo presenetil, enako kot četrto mesto v spretnostni vožnji,” je po tekmi povedal slovenski tekmovalec. Zelo zadovoljen je bil tudi s svojima konjema: “Na tekmovanju sta še boljša kot na treningih. Vedno znova me presenečata, zdaj pa sta potrdila, da sta najboljši lipicanski par na svetu.”

Svetovno prvenstvo 2013 v Topol'čiankih je bilo za Slovenijo prelomno tudi zato, ker je slovenske barve prvič zastopala ekipa. Osvojila je 15. mesto in za seboj pustila tudi države z veliko daljšo tradicijo v vprežnem športu. Poleg Tavčarja sta bila člana ekipe lipiški voznik Mitja Mahorčič in član Konjeniškega kluba Lipica Klemen Turk. Mahorčič je tekmovanje zaključil na 51. mestu, Turk pa s svojimi lipicanci ni uspešno prestal veterinarskega pregleda pred začetkom tekmovanj.

STA


Najbolj brano