Ligety vodi po 1. vožnji, Slovenci brez finala

Ted Ligety vodi po prvi vožnji sedmega veleslaloma za svetovni pokal alpskih smučarjev v Kranjski Gori. Olimpijski in svetovni prvak v tej disciplini je vodstvo prevzel s startno številko štiri ter ga ni več izpustil iz rok. Američanu se je najbolj približal Norvežan Henrik Kristoffersen (+ 0,42), tretji čas je vpisal Šved Matts Ollson (+ 0,50).

Žana Kranjca je od 30. mesta in finala ločila le stotinka Foto: STA
Žana Kranjca je od 30. mesta in finala ločila le stotinka Foto: STA

KRANJSKA GORA > Veleslalom za 53. pokal Vitranc je odprl Nemec Felix Neureuther, a ni dolgo zdržal na mestu vodilnega. Ted Ligety ga je prehitel za več kot eno sekundo. Američan pa je zdržal tudi napad Avstrijca Marcela Hirscherja (+0,74), ki se je uvrstil pred Neureutherja na peto mesto. Vodilni v skupnem seštevku Aksel Lund Svindal je vpisal 14. čas (+ 1,49).

Veleslalomski urok vitranške strmine se za gostitelje tega tekmovanja nadaljuje tudi letos. Od šestih Slovencev na startu je bil še najbližje trideseterici, ki nastopa v finalni vožnji, Žan Kranjec, ki je imel s startno številko 31 tudi največje možnosti za preboj med najboljše veleslalomiste. Kranjca je od 30. mesta in finala ločila le stotinka. Ob prihodu v cilj je sicer njegov zaostanek znašal 3,44 sekunde, kar je takrat zadoščalo za 26. čas.

Ostali Slovenci so imeli startne številke od 60 do 66, na startu je bilo 69 tekmovalcev. Matic Skube je bil 51. (+ 5,31), Mišel Žerak 54. (+ 6,00), Klemen Kosi 56. (+ 7,21), Andraž Reich - Pogladič pa je odstopil.

Lansko preizkušnjo sta le dva končala v cilju Skube na 50. in Kranjec na 51. mestu. Zadnji vitranški veleslalomski finalist je bil na tekmi leta 2008 Aleš Gorza, zadnje veleslalomske točke pa so na domači tekmi leto poprej osvojili Gorza (20.), Mitja Valenčič (26.) in Bernard Vajdič (28.). Zadnji Slovenec na vitranških veleslalomskih stopničkah je bil Uroš Pavlovčič s 3. mestom leta 2001.

STA


Najbolj brano