Ligety ostaja kralj veleslaloma

Američan Ted Ligety je novo sezono svetovnega pokala alpskih smučarjev začel tako kot prejšnji dve in kot je končal lansko. V veleslalomu v Söldnu je prepričljivo premagal konkurenco, od drugouvrščenega Francoza Alexisa Pinturaulta je bil hitrejši za 79 stotink sekunde, od tretjeuvrščenega domačina Marcela Hirscherja pa za sekundo in dve stotinki.

Američan Ted Ligety je novo sezono svetovnega pokala alpskih smučarjev začel tako kot prejšnji dve in kot je končal lansko Foto: Wikipedia
Američan Ted Ligety je novo sezono svetovnega pokala alpskih smučarjev začel tako kot prejšnji dve in kot je končal lansko Foto: Wikipedia

SÖLDEN > Slovenska predstavnika Janez Jazbec in Žan Kranjec sta ostala daleč od finalnega nastopa. Jazbec je tekmo končal na 44. mestu s 5,07 sekunde zaostanka, Kranjec pa mesto za njim s 5,21 sekunde “zamude”.

Če so bili rezultati uvodne ženske veleslalomske tekme na ledeniku Rettenbach nekoliko drugačni od lanskih, pa za moški uvod lahko rečemo, da se razmerje sil na vrhu ni spremenilo. Veleslalomski kralj ostaja 29-letni ameriški svetovni prvak Ted Ligety, ki veleslalomske poraze v zadnjih letih lahko prešteje na prste ene roke. Tudi tokrat je že v prvi vožnji dokazal svojo superiornost in vse tekmece pustil prepričljivo za sabo. Tako v drugi vožnji ni imel prav nobenih težav z branjenjem vodstva, zlahka je prišel do svoje 18. zmage v karieri, v Söldnu pa do tretje zaporedne, kar doslej še ni uspelo nikomur (tri zmage ima sicer tudi Avstrijec Hermann Maier, a ne zaporedne).

“Vedno je dobro pomiriti živce z zmago v uvodni tekmi. Po pripravljalnem obdobju ne veš, kje si. Ne veš, ali si še tako dober kot prejšnjo sezono, zato je potrditev še kako dobrodošla. Težko je reči, kaj ta zmaga pomeni, je pa jasno, da sem na konkurenco spet naredil nekaj pritiska, s katerim se bodo morali spopasti. To so mi v pogovorih takoj po tekmi fantje tudi priznali,” je bil na cilju zadovoljen Američan.

Tudi Ligetyjeva najbližja zasledovalca ostajata ista. To sta zmagovalec svetovnega pokala Avstrijec Hirscher, ki je bil lani v veleslalomih kar petkrat drugi, in mladi Francoz Pinturault, oba pa sta bila danes brez možnosti za zmago. Še večji prepad pa je do naslednjih tekmovalcev, ki so se borili za četrto mesto. In to v dokaj neregularnih pogojih, saj so na progi svoje odigrale startne številke in pa tudi močan veter, ki je enim pomagal bolj, drugim manj. V tej loteriji sta se najbolje znašla Norvežan Aksel Lund Svindal in Francoz Steve Missillier, razdelila sta si četrto mesto. Francozi so bili ekipno nasploh najboljši, saj se jih je kar pet uvrstilo med deseterico, razmere na drugi progi pa niso šle na roke Ligetyjevemu rojaku Bodeju Millerju, ki se je po 18 mesecih vrnil v smučarsko karavano. Po prvi vožnji je bil 13., v drugo pa je nazadoval na 19. mesto.

Slovenska predstavnika zaradi visokih startnih številk v spomladanskem vremenu nista mogla do vrhunske uvrstitve, tako da večjega razočaranja ni bilo. “Glede na zmožnosti naših fantov nisem zadovoljen, nisem pa tudi nezadovoljen. Dejstvo je, da z visokima startnima številkama nista imela prave možnosti. Res bi morala smučati vrhunsko, da bi se uvrstila med najboljših 30, smučala sta le dobro, še posebej Žan. Delamo na tem, da bi bili boljši, ne le povprečni, kot smo zdaj. Za to pa si bomo morali izboljšati startne številke,” je dejal trener Mitja Kunc, Jazbec pa je dodal: “Bila je ena sama borba brez pravih občutkov. Po taki progi, na kateri se samo loviš, da boš ostal na njej, je težko smučati. Temperature nad 10 stopinjami Celzija težko dovoljujejo odličen nastop, ne bom pa rekel, da je to nemogoče. Moj cilj bodo morale biti tekme evropskega pokala, kjer si bom moral popraviti številko.”

Svetovni pokal se bo nadaljeval 16. in 17. novembra s slalomoma v finskem Leviju.

STA


Najbolj brano