Ligety: v tretje gre rado

Uvod svetovnega pokala v alpskem smučanju se ni razpletel po željah Tine Maze. Lanska dobitnica velikega kristalnega globusa je na prvi veleslalomski tekmi osvojila šele 18. mesto.

Ted Ligety je v Söldnu potrdil, da je prvi veleslalomist sveta Foto: STA
Ted Ligety je v Söldnu potrdil, da je prvi veleslalomist sveta Foto: STA

SÖLDEN > ”Počutim se prazno. Kot da sem brez energije. Očitno bo treba odmisliti dejavnike okrog mene in spet najti potrebni mir. Že nekaj časa namreč lovim pravim ritem in občutke. Za uvod nisem bila prava, nad rezultatom sem seveda razočarana,” je pojasnila Tina Maze, ki je lani dobilo ledeniško premiero in nato tudi osvojila skupni seštevek svetovnega pokala.

Leto prej je z zmago v Söldnu svoj pohod proti vrhu napovedala Američanka Lindsey Vonn, ki je izpustila sobotno tekmo in se bo na tekmovalne proge vrnila na severnoameriški turneji.

Kakorkoli, če se zgodovina ponavlja, potem se nepozabna sezona letos nasmiha Lari Gut. Švicarka je bila že pred leti označena za čudežno deklico, ki bo prej ali slej serijsko zmagovala v svetovnem pokalu. Morda je sedaj napočil čas za 22-letno Švicarko, ki je slavila svojo četrto zmago v belem cirkusu, prvo veleslalomsko. Gutova, ki je svoj talent pokazala že v hitrih disciplinah, je na koncu prehitela tudi lani drugouvrščeno, Avstrijko Kathrin Zettel. Na tretjo stopničko zmagovalnega odra pa se je povzpela Nemka Viktoria Rebensburg. Prvi točki v svetovnem pokalu je z 29. mestom osvojila Katarina Lavtar.

Pri moških je Ted Ligety novo sezono začel tako kot je končal staro, zmagovito. Američan na zaradi vetrovnih razmer skrajšani progi sicer ni tako potolkel konkurence kot ob lanskem začetku sezone, a je vendarle še tretjič zapored dobil premiero v Söldnu. Najboljši veleslalomist zadnjih let je imel v cilju skoraj osem desetink prednosti pred Francozom Alexisom Pinturaultom in dobro sekundo pred skupnim zmagovalcem svetovnega pokala v zadnjih dveh letih, Avstrijcem Marcelom Hirscherjem. Slovenska predstavnika se nista prebila v finale. Svetovni pokal se bo nadaljeval 16. in 17. novembra s slalomoma v finskem Leviju.ASO


Najbolj brano