Letos prvič na EP

18-letni Cerkljan Jan Štucin je gorski kolesar domačega ŠD Pedal. V kolesarstvo je prišel iz idrijskega nogometa. Najprej se je preizkušal v spustu, ustalil pa se je v enduru, kjer je lani osvojil mladinski slovenski pokal.

Jan Štucin, ki je sicer dijak tretjega letnika idrijske gimnazije, se je kot osnovnošolec najprej zaljubil v nogomet, v katerem je pri idrijskem klubu v različnih selekcijah v ligah MNZ Nova Gorica vztrajal do osmega razreda. Po tem je na prvo mesto prišlo gorsko kolo v novoustanovljenem domačem klubu Pedal Cerkno. Štafeto mu je z vprašanjem vred predal smučar Jani Kavčič.

> Zakaj ste se naposled odločili prav za gorsko kolesarstvo in za enduro?

“V Cerknem pravega nogometnega igrišča nimamo, stalne vožnje v Idrijo so postajale vse napornejše, obenem pa so starejši prijatelji v bližini mojega doma uredili poligon za krajši spust z gorskimi kolesi. Tja sem vse pogosteje zahajal, začel izvajati tudi skoke in razne trike. Pri tem me je opazil trener ŠD Pedal Aleš Makuc in me povabil. Sprva me je privabil spust in me takoj pritegnil, a sem bil tudi radoveden. Zanimalo me je, kako se kje znajdem. Zato sem se preizkusil tudi v krosu in slednjič v disciplini enduro. Pokazalo se je namreč, da sem precej vsestranski gorski kolesar, prav to pa je za enduro zelo pomembno.”

> Ta disciplina je še zelo mlada in ni najbolj priznana. Kaj pričakujete v njej?

“To je res. Pravila v posameznih državah še niso čisto poenotena, prvo evropsko mladinsko prvenstvo pa bo šele letos. Kljub začetnim težavam vidim perspektivo, ker se zanimanje za ta šport hitro povečuje in je tekem vse več. Lani se je slovenski pokal dobro uveljavil tudi med mladinci in ker sem v skupnem seštevku sezone zmagal, mi je to dalo dodaten zalet. Preizkusil sem se tudi na nekaj tekmah italijanskega pokala, kjer je odlična konkurenca in se še nisem izkazal. Želim si, da bi ponovno zmagal v slovenskem pokalu in se uvrstil v ekipo za mladinsko EP ter opozoril nase na tekmi evropskega pokala v Mariboru.”

> Kako se pripravljate na prve tekme?

“Dobro. Letos smo imeli pri nas večji del zime kar srečo, da ni bilo snega in sem lahko kolesaril kar v bližnji okolici. Starši z denarjem in klub s popusti so poskrbeli za primerno opremo. V zadnjem obdobju, ko so pritisnili sneg, led in mraz, sem več v fitnesu, ali pa se s klubom odpravimo v okolico Ajdovščine. Časa za dobro pripravo je še dovolj, saj se sezona začne šele aprila, prva tekma pa bo v Trstu.”

> Ali imate kaj težav zaradi prepovedi voženj v naravi?

“Preizkusili in preživeli smo marsikaj, sedaj pa smo se ustalili na treh domačih progah, na katerih smo z lastniki zemljišč dogovorjeni, da lahko treniramo nemoteno.”

> Katere so glavne značilnosti mladinskih tekem v enduru?

“Običajno so tri etape. Izrazit vzpon, izrazit spust in še nekaj vmesne vožnje. Treba je biti vsestranski in vzdržljiv, saj tekma traja vsaj tri ure, v italijanskem pokalu pa tudi do pet ur. Posebno mora biti tudi kolo, saj mora biti bolje vzmeteno kot za kros, a dovolj čvrsto in obenem lažje kot za spust. Pri enduru mi kar nekaj pomaga vzdržljivost, ki sem si jo v otroških letih nabral pri nogometu. Sicer pa sem bolj ljubitelj suhih in razgibanih prog kot blata “

> Kdo so vaši glavni tekmeci v mladinskem prvenstvu?

“Pričakujem tesen boj s članoma črnovrškega MBK Orbea Vidom Peršakom in Grego Žvanom . Ostali so - vsaj lani je bilo tako - nekoliko slabši. Bomo videli. Posebej si želim, da bi zmagal na naši domači tekmi slovenskega pokala, ki bo maja na smučišču Cerkno.”

 

 

 

> Komu predajate štafeto?

“Orientacistu in someščanu Petru Tušarju . Naj predstavi svoj šport in obudi spomine na uspešen nastop na SP.” IGOR MUŠIČ

 


Najbolj brano