Le Rodićeva kandidira za SP

V nedeljo se je iztekla še zadnja tekma dvoranske atletske sezone v Sloveniji. Razmerja moči se niso spremenila. Največ odličij je zbral ljubljanski Mass, edina primorska kandidatka za nastop na SP, Snežana Rodić, pa ima težave z zdravjem.

Edina primorska kandidatka za SP Snežana Rodić je imela letošnjo zimo zdravstvene težave Foto: Igor Mušič
Edina primorska kandidatka za SP Snežana Rodić je imela letošnjo zimo zdravstvene težave Foto: Igor Mušič

NOVA GORICA, KOPER >Pravkar končana dvoranska atletska sezona v Sloveniji ima dve precej različni plati za primorsko kraljico športov. Po številu odličij v vseh kategorijah - od 12 let pa do članov - je bilanca s skupno 16 prejemniki kar obetavna. Manj spodbudna je njihova razporeditev, predvsem pa primanjkuje v mednarodnem merilu dobrih članskih rezultatov. Primorska, pa tudi slovenska dvoranska atletika izgublja stik s širšim svetovnim vrhom.

Ljubljanski AD Mass, katerega članica je tudi najboljša primorska atletinja Snežana Rodić, je s skupno 64 odličji razred zase. Ker denarja za profesionalen način vadbe atletike v veliki večini klubov ni, je ta čas še najbolj priročna rešitev za obetavne mladince odhod na študij v Ljubljano in prestop v Mass ali katerega od drugih ljubljanskih klubov. Med 28 klubi, ki so osvojili odličja, je izmed primorskih najboljši AK Gorica na 10. mestu z 10 odličji. Ostali (20. Posočje 3, 22. Nova Aurora 22, 25. Postojna 1) zelo zaostajajo.

Zadnje dejanje zimske sezone bo svetovno prvenstvo 7. marca v poljskem Sopotu, kjer bi morala biti po izredni lanski sezoni v širšem krogu kandidatk za odličja tudi koprska specialistka za troskok Snežana Rodić. Njenih 14,58 metra je bil peti izid sezone na svetu. Žal ta čas ni veliko možnosti, da bi se Primorka takšnim izidom približala. Po pričakovano postopnem začetku zimske sezone z načrtovanjem forme na marec se je februarja Snežana ukvarjala z zdravstvenimi težavami. Letos je preskočila zanjo skromnih 13,56 metra. Če se do konca tedna njeno fizično stanje ne bo bistveno popravilo, je njen nastop na SP vprašljiv. Za druge primorske atlete so bile norme za letošnje dvoransko SP nedosegljive.

Slovenska odprava na SP utegne biti številčno skromnejša od lanske. V zimski sezoni je blestela le skakalka s palico ljubljanskega AD Mass Tina Šutej z državnim rekordom 471 centimetrov. Normo so v zimski sezoni potrdili še celjska tekačica na 60 metrov z ovirami Marina Tomić (8,11), novi dvoranski državni rekorder na 1500 metrov Mitja Krevs (Kladivar, 3:43,73) in na isti progi tudi članica Massa Maruša Mišmaš (4:13,27).

IGOR MUŠIČ


Najbolj brano