Larisa in Lenka gresta v Južno Korejo

Pred Lariso Bitiči in Lenko Razinger, učenkama CIRIUS Vipava, je nadvse vznemirljiva dogodivščina. V četrtek se namreč skupaj s trenerko Tanjo Princes in ostalimi člani slovenske reprezentance odpravljata na dolgo pot proti Južni Koreji, kjer bosta zastopali barve Slovenije na svetovnih zimskih igrah specialne olimpijade.

 Larisa Bitiči (levo)  in Lenka Razinger se skupaj s svojo  trenerko Tanjo Princes veselita  odhoda na svetovne igre specialne olimpijade v  Južno Korejo
Larisa Bitiči (levo) in Lenka Razinger se skupaj s svojo trenerko Tanjo Princes veselita odhoda na svetovne igre specialne olimpijade v Južno Korejo 

VIPAVA> Od 29. januarja do 5. februarja bo v južnokorejskem Pjeongčangu, ki bo leta 2018 gostil zimske olimpijske igre, tekmovalo več kot 3000 specialnih olimpijcev z vsega sveta, med njimi tudi 14 slovenskih, ki bodo nastopili v alpskem smučanju, smučarskem teku in krpljanju.

Specialna olimpijada ni namenjena zgolj športnim dosežkom, ampak tudi druženju in socializaciji oseb z motnjami v duševnem razvoju. Kot pojasnjuje Tanja Princes, je za večino sodelujočih športnikov specialna olimpijada edino prizorišče, ki jim nudi priložnost za vključevanje v družbeno okolje, ter priložnost, da zaupajo vase in v svoje sposobnosti. In kar je najpomembnejše: specialna olimpijada širi ideje povezovanja, enakosti, spoštovanja in sprejemanja drugačnosti. Je svet zmagovalcev.

Pogumno na pot

V ekipi, ki bo ta četrtek iz Benetk najprej poletela proti Dubaju, od tam pa bo nadaljevala pot proti Seulu, sta tudi 18-letna Lenka Razinger in leto starejša Larisa Bitiči, učenki Centra za izobraževanje, rehabilitacijo in usposabljanje (CIRIUS) Vipava. Čeprav ju čaka skoraj 24-urno potovanje na povsem drug konec sveta, se tako dolge poti niti najmanj ne bojita, pravi njuna trenerka Tanja Princes. “Obe punci sta zelo korajžni in potrpežljivi. Letala ju ni prav nič strah, in čeprav še nikoli nista bili tako daleč od doma, se te nove izkušnje nadvse veselita,” nam je zaupala Princesova, ki je lani v Vipavi organizirala državne igre Specialne olimpijade Slovenije in si s tem prislužila naziv osebnost Primorske meseca junija.

Lenka in Larisa sta zelo vesele narave; radi pojeta in plešeta, Lenka trenira gangam style, Larisa pa igra tudi flavto. Njuna velika ljubezen pa je seveda smučanje.

A če sta se doslej podili zgolj po domačih (oziroma evropskih) belih strminah, ju prihodnji teden čaka povsem nova dogodivščina: med slalomskimi in veleslalomskimi vratci bosta vijugali po južnokorejskem snegu. Na tekmovanje sta se dobro pripravili. Trenirali sta na Pohorju, moči pa sta nabirali tudi v fitnesu in bazenu.

Važno je sodelovati

Na zadnjih svetovnih zimskih igrah pred štirimi leti v Boisu v Združenih državah Amerike je slovenska ekipa po posameznih kategorijah osvojila 27 medalj, od tega kar deset zlatih. Tudi Lenka in Larisa se zelo veselita tekmovanj in upata na dobro uvrstitev. A tudi če se domov ne bosta vrnili z medaljo, ne bosta razočarani. Kar šteje, je to, da bosta na tekmovanju dali vse od sebe in dokazali, da zmoreta. Prav to je namreč smisel specialne olimpijade - svetovnega gibanja, ki širi ideje povezovanja, enakosti, spoštovanja in sprejemanja drugačnosti. “Pustite mi zmagati, če pa ne morem zmagati, naj bom pogumen v svojem poskusu,” pravijo specialni olimpijci.

PETRA VIDRIH


Najbolj brano