Kranjec brani naslov

Predzadnje dejanje sezone v smučarskih skokih bo na sporedu od danes do nedelje, ko se bo pod gorovjem Krkonoši začelo svetovno prvenstvo v smučarskih poletih, na katerem naslov brani Robert Kranjec.

Robert Kranjec je konec februarja 2012 proslavil naslov svetovnega prvaka Foto: Leonhard Foeger
Robert Kranjec je konec februarja 2012 proslavil naslov svetovnega prvaka Foto: Leonhard Foeger

HARRACHOV > Še malo in zimska športna sezona bo pritekla skozi cilj. Medtem ko se njihovi alpski kolegi prepirajo - brez rezultatov in talentiranega smučarja na obzorju - pa so slovenski smučarski skakalci med najboljšimi na svetu.

Včeraj jih je češko skakalno središče pričakalo skoraj brez snega, z udobnimi sredozemskimi temperaturami, ki naj bi se nadaljevale še danes in jutri. Kljub temu je letalnica pripravljena na svetovno prvenstvo, čeprav v kraju še ni čutiti pravega športnega vzdušja.

Spored prvenstva danes predvideva uradni trening in zatem ob 17. uri kvalifikacije. V petek bosta na vrsti prva in druga serija posamične tekme (16.30 in 17.30), v soboto tretja in zadnja četrta serija (16.30 in 17.30), ko bo znan nov svetovni prvak. V nedeljo bo še ekipna tekma s prvo serijo ob 14. uri in drugo ob 14.45.

Slovenski letalci so včeraj v češki Harrachov pripotovali precej optimistično razpoloženi, čeprav njihova forma ni vrhunska. Med temi je bil tudi branilec naslova svetovnega prvaka iz Vikersunda 2012 Robert Kranjec, ki je po olimpijski poškodbi kolena vse prej kot optimalno pripravljen za obrambo naslova. Poleg Kranjca je prvi mož v ekipi dobitnik malega kristalnega globusa za smučarske polete Peter Prevc. Ob njem so še Jurij Tepeš, Jernej Damjan, Nejc Dežman in Tomaž Naglič, medtem ko je po slabi sezoni ostal doma Jaka Hvala. Primorski orlič naj bi kljub temu prihodnji teden skakal na zaključku svetovnega pokala v Planici.

Kranjec je, kolikor so mu bolečine omogočale, treniral v Planici pod budnim očesom trenerja Janija Grilca. “S kolenom je precej bolje, saj je za mano že tri tedne rehabilitacije, a bo zagotovo trajalo še nekaj tednov, da bo poškodba povsem pozdravljena. Zadnje dni sem treniral normalno. Malo me še boli pri doskoku, medtem ko v počepu trenutno nimam več težav. Upam, da bo do tekme bolje," je povedal aktualni svetovni prvak.

Peter Prevc je tudi v obdobju, ko mu forma nekoliko pada. Boj za veliki kristalni globus je sicer praktično izgubljen in bolj se zdi, da se bo moral boriti za drugo mesto, saj ga lovi Nemec Severin Freund. Prevc pravi, da ima še vedno dovolj motivacije za zadnje tekme: “Januarski in februarski rezultati so dovolj dobra motivacija za sklepni del sezone, največja pa je zagotovo tisto 45. mesto iz Trondheima. Na takšnih tekmah se največ naučiš.” Kot po navadi dobitnik dveh olimpijskih odličij o ciljih ni želel pretirano govoriti. “Na svetovnem prvenstvu hoče vsak pokazati največ in tudi jaz to pričakujem od sebe. Želim odpraviti napake, ki sem jih delal na zadnjih tekmah in na ta način še nadgraditi svojo pripravljenost.”

Tudi Jernej Damjan črpa voljo iz rezultatov zadnjega obdobja, ki so mu omogočili nastop na olimpijadi: “Zadnje čase mi gre kar solidno in ni velikih nihanj. Veselim se že, da bomo pred koncem sezone še malo leteli.” Dežman, ki vodi v celinskem pokalu, bo prvič nastopil na SP.

Glavni trener reprezentance Goran Janus ni imel težav z izbiro šestih tekmovalcev. “Ker imamo svetovnega prvaka, bomo na tekmi lahko imeli kar pet tekmovalcev. Prevc, Kranjec in tepeš imajo nastop na tekmi zagotovljen, v ekipo za današnje kvalifikacije sem že uvrstil tudi Damjana, za peto mesto v ekipi pa se bom še odločil,” je pojasnil Janus in dodal, da so cilji na papirju jasni: “Enkrat do petega in enkrat do desetega mesta. A vzeli bomo vse, kar se bo ponujalo.”

ROK MAVER


Najbolj brano