Kralj ostaja kralj

Na Roland Garrosu nič novega. Ali pač. Španec Rafael Nadal ostaja peščeni kralj, Američanka Serena Williams pa je potrdila, da je nesporna številka ena ženskega tenisa.

Rafael Nadal Foto: Reuters
Rafael Nadal Foto: Reuters

PARIZ > Rafael Nadal piše zgodovino. Včeraj je po finalni zmagi nad rojakom Davidom Ferrerjem osvojil še svoj osmi Roland Garros. V moški konkurenci še nihče ni tolikokrat slavil na kateremkoli od turnirjev velike četverice.

Serena Williams se v Franciji ne more pohvaliti s takšnim izkupičkom. V Parizu je namreč slavila le dvakrat, včeraj prvič po enajstih letih. Williamsova je šla v drugi letošnji turnir za Grand Slam s sijajno peščeno popotnico, a takšno je imela tudi lani, ko je v Roland Garrosu doživela šokanten poraz v prvem krogu proti domačinki Virginiji Razzano. Tokrat se Američanka ni pustila presenetiti. Njen pohod do sklepnega obračuna je bil prepričljiv, saj ni oddala niti niza. V polfinalu ji je peta nosilka Italijanka Sara Errani odščipnila vsega eno igro ...

Roland Garros, finale, moški - Nadal : Ferrer 6:3, 6:2, 6:3; ženske - S. Williams : Šarapova 6:4, 6:4.

Še najzahtevnejšo nalogo je imela 32-letna Američanka na poti do svojega 16. naslova na turnirjih velike četverice prav v finalu. Branilka naslova Marija Šarapova se je čvrsto upirala številki ena na svetu, a se naposled ni mogla izogniti 13. zaporednemu porazu v medsebojnih dvobojih. Rusinja je svojo prvo in drugo zmago proti Williamsovi zabeležila pred devetimi leti. Po svoji dobri navadi se tudi tokrat ni predala vnaprej. A napadalnost in nepopustljivost proti Williamsovi, ki je slavila v dveh nizih, tudi to pot nista zadoščali.

Še bolj enosmeren je bil finale pri moških. Nadal je upravičil vlogo favorita proti 31-letnemu Ferrerju, ki je se je sploh prvič prebil v finale katerega od turnirjev velike četverice. Nadal je rojaku oddal le osem iger. Vseeno jo je Ferrer odnesel bolje kot lani, ko je v polfinalu proti Nadalu osvojil še tri igre manj. Tudi sicer je Ferrer dobil le uvodni medsebojni dvoboj na pesku, preostalih 17, vključno z letošnjim finalnim, pa je pripadlo Nadalu, ki se lahko na Roland Garrosu pohvali z imenitno bilanco 59 zmag. Edini poraz mu je pred štirimi leti prizadejal Šved Robin Söderling.

Sicer pa si je 27-letni Španec utrl pot do svoje 12. lovorike na turnirjih velike četverice v petkovem polfinalu, ko je odigral izjemno partijo s številko ena na svetu, Srbom Novakom Đokovićem, in jo dobil po petih nizih ter štirih urah in pol igre. Za Nadala, ki je zaradi poškodbe kolena po lanskem Wimbledonu izpustil kar sedem mesecev sezone, pomeni zmaga na Roland Garrosu sijajno vrnitev in tudi napoved vnovičnega pohoda proti vrhu teniške lestvice. ALEŠ SORTA


Najbolj brano