Kosi v Wengnu do uspeha kariere

Obetavni slovenski alpski smučar Klemen Kosi je na superkombinaciji v Wengnu, ki šteje za točke svetovnega pokala, vpisal uspeh kariere. Enaindvajsetletni Mariborčan se je prvih kariernih točk v svetovnem pokalu veselil s 14. mestom. Superkombinacijo je dobil Francoz Alexis Pinturault.

Obetavni slovenski alpski smučar Klemen Kosi je na superkombinaciji v Wengnu, ki šteje za točke svetovnega pokala, vpisal uspeh kariere. Foto: STA.
Obetavni slovenski alpski smučar Klemen Kosi je na superkombinaciji v Wengnu, ki šteje za točke svetovnega pokala, vpisal uspeh kariere. Foto: STA. 

WENGEN> Drugi je bil Hrvat Ivica Kostelić (+1,15), tretje mesto pa je zasedel Švicar Carlo Janka (+1,49).

Najhitrejši v smuku na skrajšani sloviti progi Lauberhorn je bil Italijan Christof Innerhofer, ki v slalomu ni izkoristil priložnosti za zmago ter je zasedel končno peto mesto (+1,72). Zelo dobro se je odrezal edini slovenski predstavnik Klemen Kosi, ki si je s 25. mestom na smuku, za takrat vodilnim Južnim Tirolcem je zaostal 2,23 sekunde, priboril lepo priložnost za prve točke v svetovnem pokalu.

Slalomski del superkombinacijske tekme je izpeljal z odliko. Na svojem devetem startu na tekmah najvišje ravni je ob prihodu v cilj prevzel vodstvo ter prehitel pet smučarjev, do takrat vodilnega Francoza Sebastiena Pichota pa ugnal za dve desetinki sekunde.

Kosi je na prvem mestu ostal tudi po tem, ko se je po progi spustil Švicar Silvan Zurbriggen, mladega slovenskega tekmovalca pa je prehitel šele avstrijski as Benjamin Reich. Kosi je do konca tekme izgubil še nekaj mest ter z uvrstitvijo v prvo petnajsterico poskrbel za drugi izid sezone slovenske moške ekipe v alpskem smučanju. Kosi si je 14. mesto, za zmagovalcem preizkušnje je zaostal 2,58 sekunde, razdelil z norveškim asom Akslom Lundom Svindalom.

Pinturault, Kosijev vrstnik, je vpisal tretjo zmago v svetovnem pokalu in prvo superkombinacijsko. Za seboj pa je pustil takšne specialiste, kot je Kostelić, ki je v zadnjih dveh sezonah dominiral v tej disciplini ter lani in predlani osvojil kombinacijo in slalom v Wengnu. Kostelić, ki je bil na smuku z 21. časom eno mesto višje od Pinturaulta, je osvojil že osme stopničke v tej disciplini, kar je svojevrsten rekord. Ostal pa je brez zmage na prizorišču, na katerem je doslej vpisal šest od skupno 24 zmag v svetovnem pokalu.

Tudi po današnji tekmi ostaja v vodstvu skupnega seštevka svetovnega pokala Avstrijec Marcel Hirscher (855), ki je superkombinacijo izpustil. Njegov prvi zasledovalec Norvežan Svindal (747) zaostaja 108 točk, tretjeuvrščeni na razpredelnici Američan Ted Ligety (676) je po odstopu v slalomu na prvi tekmi v Wengnu ostal praznih rok.

V Wengnu bo v soboto na sporedu še klasični smuk, na katerem bodo slovenske barve branili Andrej Jerman, Andrej Šporn, Rok Perko in Boštjan Kline. Tekmovanje se bo končalo z nedeljskim slalomom, na startu slednjega bo tudi Mitja Valenčič.

STA


Najbolj brano