Koprski vaterpolo kljub težavam ne bo zamrl

Še pred kakšnim letom so koprski vaterpolisti dosegali najboljše rezultate v slovenski zgodovini tega športa, vendar so evropski uspehi ter nastopanje v jadranski ligi le še lep spomin. Splet okoliščin jih je namreč prisilil v popolno (re)amaterizacijo.

Rok Crnica (št. 12) naj bi koprske vaterpolske vrste zastopal tudi v novi sezoni Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Rok Crnica (št. 12) naj bi koprske vaterpolske vrste zastopal tudi v novi sezoni Foto: Zdravko Primožič/Fpa

KOPER> Vsesplošna kriza je vplivala na slabši odziv sponzorjev, ustavila se je tudi gradnja novega bazena na Bonifiki in logična posledica je bila ukinitev kluba Rokava Koper. Vaterpolski prostovoljci so svoje moči zato preusmerili v Žusterno, ki ima ravno tako prvoligaški status in naj bi zagotovo odigrala letošnjo sezono, čeprav je zgolj ciganki s stekleno kroglo jasno, kje in s kakšno ekipo.

V jadranski ligi, v kateri je Rokava vztrajala tri sezone, so Koprčane zamenjali državni prvaki iz Kranja. Po sedmih krogih so zbrali tri točke in so na desetem mestu med dvanajstimi ekipami. Vodi Primorje, v ligi pa ne igra več italijanski Pro Recco.

V reševanje koprskega vaterpola se je kajpak vključil tudi najboljši obalni igralec vseh časov Dušan Lončarevič: “Prvenstvo se prične 2. decembra, zato imamo še nekaj časa za sestavljanje moštva. S trenerjem Marinom Cetinom vadijo nekateri domači igralci iz bivšega Kopra, tako da bi morda lahko računali na Grzentiča in Crnico, če se bosta tako odločila. Seveda so vsi dobrodošli. Priključili smo še nekaj mladincev, če pa bo potrebno, bodo priložnost dobili tudi kadeti, vsekakor je med mladimi nekaj nadarjenih igralcev. V prvoligaškem tekmovanju nimamo večjih ambicij in treniramo na amaterski osnovi štirikrat tedensko, saj fantje večinoma delajo ali študirajo.”

Težava je tudi z bazenom, kajti ti. balona v Žusterni ni več, gradnja novega objekta na Bonifiki pa je prestavljena v nedoločeno prihodnost. “To je res nerodno, kajti vadba v hotelskem bazenu je okrnjena, za tekme pa preostaneta zgolj Ljubljana ali Trst, zato se celo nagibamo k skrajni rešitvi, da bi vsa srečanja odigrali kot gostje,” pojasnjuje “Lonac”.

Čeprav jim je izpadlo nekaj zob, “morski psi” niso obupali in tudi Lončarevič vidi luč na koncu predora: “Tako pač je in nekako bo potrebno preživeti hude čase. Na srečo trenerji vztrajajo in tudi za mlade od 11 do 19 let je poskrbljeno v klubu Koper mladi. Še vedno upamo, da bi novi bazen lahko obudil koprski vaterpolo, dotlej pa bomo pač delali z lastnimi močmi. Čakamo na boljše dni, toda voda se bo letos kljub temu penila in vaterpolo se bo igral.”

BORIS PLANINC


Najbolj brano