Koprska športna kronika

Mesto Koper je dobilo knjigo o zgodovini športa v tem največjem primorskem mestu. Pred dnevi jo je izdala Športna zveza Koper. Izid publikacije so v koprskih športnih krogih z zanimanjem pričakovali, saj je Primorska, pa tudi Slovenija, glede tovrstne literature izrazito podhranjena.

 Foto: Arhiv Pn
Foto: Arhiv Pn

KOPER > Doslej so se avtorji popisa športnih dogodkov iz preteklosti večinoma lotevali na klubskih ali panožnih ravneh. Ob različnih obletnicah delovanja so klubski delavci pretežno iz osebnih in klubskih arhivov ali po spominu izbrali pomembnejše podatke in prelomne dogodke, ki so jih nato s fotografijami objavili v jubilejnih knjigah ali publikacijah. Edini poskus zapisa krajevne zgodovine športa na Primorskem je iz leta 2009, ko je Edvard Progar st. izdal Vse o športu iz postojnske in pivške občine.

Koprska športna kronika - anali koprskega športa, kot so poimenovali knjigo, ki so jo natisnili na podlagi istoimenske spletne publikacije, ki jo je pripravil Boris Kralj, pa presega dosedanje zapise o zgodovini športa v naši regiji. Kronika je razvrščena po letih, od leta 1887, v katerem je prva časopisna omemba koprskega športa, do prve polovice leta 2013, ko se je knjiga pripravljala za tisk. Pri pisanju so se poleg časopisnih (bistven delež so prispevale tudi Primorske novice) oprli tudi na druge vire, še posebej na gradivo, ki so ga dobili od društev. Prednost so dali starejšim obdobjem, saj bi z odhodom starejših generacij marsikatero ustno izročilo lahko utonilo v dokončno pozabo.

Tako je na več kot 200 straneh in z več kot stotimi fotografijami prikazano športno življenje ne samo v Kopru, temveč v vsej koprski občini. Podatkov, rezultatov, imen in priimkov koprskih športnikov in klubov je v publikaciji res ogromno. Pomembni so predvsem zapisi iz 50. in 60. let. Izdajatelj že ob izidu opozarja, da vsi, ki so se ukvarjali s športom v Kopru, v knjigi niso omenjeni, največji in najpomembnejši uspehi pa so zagotovo predstavljeni.

Knjiga, ki predstavlja tudi pomemben zgodovinski dokument, je izšla v nakladi 250 izvodov, njen izid pa sta ob Športni zvezi Koper omogočila Fundacija za šport in Mestna občina Koper. DENIS SABADIN


Najbolj brano