Kopitar: Ogromno enega garanja, drsanja in želje

Slovensko hokejsko reprezentanco v soboto čaka še zadnje dejanje svetovnega prvenstva divizije I (skupina A) v Južni Koreji. Tekma s severnimi sosedi je zelo pomembna, saj bo za biti ali ne biti. Slovenci si bodo namreč le z zmago zagotovili napredovanje v elitno skupino.

Selektor slovenske ekipe Matjaž Kopitar je s pokazanim po štirih tekmah zelo zadovoljen Foto: Hermej Gobec
Selektor slovenske ekipe Matjaž Kopitar je s pokazanim po štirih tekmah zelo zadovoljen Foto: Hermej Gobec

SEUL > Strategi slovenske igre zelo dobro poznajo Avstrijce ter so pripravljeni streti še poslednji oreh na poti do tako želene elite svetovnega reprezentančnega hokeja. Slovenija je, sicer ob drugačni sestavi, na zimskih olimpijskih igrah v Sočiju prepričljivo premagala Avstrijo.

Danes 35. rojstni dan slavi ključni člen slovenskega napada Tomaž Razingar, ki pa bo praznovanje prestavil za čas po odločilni tekmi: "Rojstni dan kot rojstni dan, ne vem, kaj naj rečem. Vsi smo namreč skoncentrirani na jutrišnjo tekmo, ker moramo zmagati. Drži, da je en avstrijski napad dal ogromno golov, vendar pa imamo tudi mi rezervo, ta je v naši igri, da vsi odigramo kakovostno, vseh 60 minut, vsi štirje napadi. Skozi prvenstvo smo dokazali, da vsi to lahko zmoremo, jutri pa moramo to zložiti še v teh 60 minut. Prepričan sem, da če bomo igrali tako kot na prijateljski tekmi na Dunaju, ko smo Avstrijce premagali po podaljšku, bomo na koncu vsi veseli. Verjamem, da bo jutrišnja tekma taka kot mora biti."

Selektor slovenske ekipe Matjaž Kopitar je s pokazanim po štirih tekmah zelo zadovoljen, po uvodnem nesrečnem porazu z Japonci so slovenski hokejisti nanizali tri zmage proti Južni Koreji, Madžarski in Ukrajini. "V bistvu smo vse tekme zelo dobro odigrali. Prvi dan nas je, kar smo že večkrat povedali, spremljalo precej smole, v včerajšnji tekmi pa sem lahko videl največ pozitivnih stvari. Po tistem lepem 'power playu' Ukrajine se niso premaknili niti za milimeter nazaj, ampak so s še večjo željo napadali ter hitro dosegli izenačujoči gol, ki je Ukrajincem spodrezal tudi krila. Do konca dobro odigrana tekma. Prost dan bomo izkoristili za čim bolj kakovosten počitek, jutri pa sledi še en tekmovalen dan, saj vsi vemo, kaj pričakujemo."

O tem, da je ekipa že do zdaj pokazala velik karakter in veliko srce, ni prav nobenih dvomov: "Zanesljivo je to res. Neverjetno, koliko je treba garati za vsako točko. Ogromno garanja, drsanja in želje, kar nadomesti, če lahko tako rečem, kakovost. Zelo sem zadovoljen."

Očiten je tudi pogled na statistiko, ko slovenski hokejisti sprožijo veliko več strelov, nekoliko se nato zaplete pri realizaciji: "Realizacija je naš problem, vendar pa tega nočem pretirano poudarjati, se je že preveč zasidralo v glavah igralcev. Še takrat, ko imamo čiste priložnosti, razmišljajo o tem, kar ni dobro. Tako da upam, da se bo jutri odprlo vsem, priložnosti bomo itak imeli dosti, mislim, da smo dovolj kakovosten nasprotnik, da lahko igramo normalno. To bomo tudi naredili."

Avstrija stavi na napad v sestavi Thomas Koch, Brian Lebler in Thomas Hundertpfund: "Izpadlo je že tako, da imajo oni res dejansko največ točk, so nevarni, nekega posebnega pritiska na svoje igralce pa ne bom izvajal. Ob menjavah bom že gledal, da bo vedno pravi napad igral na njih, ampak da bi zanje snovali posebno obrambno taktiko, to pa ne. Zadetke dosegajo iz nepredvidljivih situacij, dejansko Leblerju pade v gol vse, kar gre. So nevarni, zagotovo, ampak mislim, da imamo tudi mi svoje orožje."

STA


Najbolj brano