Koper bo ponovno gostil olimpijski tek

Na koprski Bonifiki bodo v soboto, 23. junija, drugič pripravili olimpijski tek, s katerim bodo obeležili mednarodni olimpijski dan.

S predstavitve koprskega olimpijskega teka, z leve: plavalec Matjaž Markič, predsednik  Adriatica Slovenice Gabrijel Škof, generalni sekretar OKS Tone Jagodic, Miro Cerar Foto: Venčeslav Japelj
S predstavitve koprskega olimpijskega teka, z leve: plavalec Matjaž Markič, predsednik Adriatica Slovenice Gabrijel Škof, generalni sekretar OKS Tone Jagodic, Miro Cerar Foto: Venčeslav Japelj

KOPER> V soboto, 23. junija, bodo v Kopru (ŠRC Bonifika) drugo leto zapored z olimpijskim tekom proslavili mednarodni olimpijski dan. Koper bo gostil tisoč ali več udeležencev tega športnega dogodka, katerega cilj ni tekmovalnost, temveč negovanje olimpijskih vrednot in ferpleja ter druženje.

Na predstavitvi teka je generalni sekretar organizatorja, Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS), Tone Jagodic izrazil upanje, da bo tek še naprej užival koprsko gostoljubje in “naredil še kakšen korak naprej”. Predsednik slovenske olimpijske akademije Miro Cerar se je za gostoljubje zahvalil koprskim organizatorjem, napovedal je prihod številnih olimpijcev, manjkali pa bodo tisti, ki se pripravljajo na londonsko olimpijado.

Prireditev se bo začela ob 15. uri, start teka na 8,5 kilometra bo ob 18. uri, pet minut kasneje se bodo podali na kilometrski tek oziroma hojo, program se bo iztekel ob 20. uri. Tekači bodo za startnino 10 evrov dobili topli obrok, tekaško majico in druga darila sponzorjev.

Za Gašperja Vinčeca je olimpijski vlak že odpeljal, zato ne bo ovir, da pride na tek. Z njim bo hčerka, “pripravljajo” pa že tudi drugo hčerko, je napovedal. Zbranim je sporočil, da se tisti, ki tričetrt ure teče, “zbudi prerojen”. Za razliko od Vinčeca Matjaž Markič še vedno upa, da se bo prebil do Londona; verjetno ga prav zaradi katerega od kvalifikacijskih tekmovanj ne bo na tek. Teče redno, tudi zato, da da “priložnost nogam”, ki so pri plavanju “malo zapostavljene”.

Operativni vodja teka Sonja Poljšak je predstavila načrt prireditve in potarnala, da je pri vsem skupaj morda še najbolj naporno zbiranje neštevilnih papirjev, ki jih država zahteva od organizatorjev. Doslej so prejeli približno 200 prijav (lani je teklo 560 ljudi). Medtem ko bodo starši tekli, bodo otroci od 17. ure dalje v vrtcu, sam tek pa bo spremljalo pestro dogajanje na drugih področjih. Predstavila se bodo domača športna društva, izpeljali bodo mini olimpijado za otroke, ogrevanje tekačev bo vodila olimpijka Brigita Langerholc, pripravili bodo fotografiranje z olimpijci, med katerimi bo najstarejši slovenski olimpijec, 92-letni nekdanji atlet Marko Račič.

Organizatorji bodo posebno pozornost posvetili skrbi za trajnostni razvoj in varovanje okolja (ločevanje odpadkov, bio prehrana, manj plastike ...).

Prijave sprejemajo na www.olympic.si, prijaviti se bo mogoče tudi na dan prireditve. VJ


Najbolj brano