Konec olimpijskih sanj za Vesno Dekleva Paoli

Vesni Dekleva Paoli s sotekmovalkama Katarino Kerševan in Leno Koter na odločilni kvalifikacijski regati v Miamiju ni uspelo priti do olimpijske vstopnice. Slovenska posadka je izpadla v drugem krogu jadralskega dvobojevanja.

Katarina Kerševan (prva z leve), Vesna Dekleva Paoli in Lena Koter so se v Miamiju tako poslovile od olimpijskih sanj
Katarina Kerševan (prva z leve), Vesna Dekleva Paoli in Lena Koter so se v Miamiju tako poslovile od olimpijskih sanj 

MIAMI>Slovenke so tako ostale brez želenega polfinala, v katerega so se uvrstile Finska, Španija, Danska in Argentina. Razočaranje za trikratno olimpijko Vesno Dekleva Paoli (v Atenah 2004 celo četrta v razredu 470), ki je v jadralskem dvobojevanju našla nov izziv, je precejšnje. Žalostni sta tudi sotekmovalki, sicer manj izkušeni Katarina Kerševan in Lena Koter.

Dekleta so v nakup jadrnice Barakuda in v priprave v minulih dveh letih vložila ogromno truda. Spoznavale so pasti match-raca, se učile strategij, opazovale tekmice, vsrkavale znanje, ki jim ga je posredoval trener Dario Kliba ter življenje v celoti podredile olimpijskemu cilju. Na svetovnem prvenstvu decembra v Perthu se je izkazalo, da vsi napori še niso bili dovolj za uspeh.

“Če nam kje uspe, bo to v Miamiju," so si govorila dekleta in skrivaj računala na nevidnega zaveznika. Mili veter južne Floride naj bi bil namreč podoben portoroškemu, v katerem so pilile formo do zadnjega dne. Na prizorišče so tako odpotovale samozavestne. Po nekajdnevnem treningu so v zmernih sapah nastop v Miamiju začele suvereno in prvo fazo zaključile na tretjem mestu. Polne optimizma so se podale v naslednji krog, kjer so se morale z vsako od petih nasprotnic pomeriti dvakrat. Bile so neomajne, dotolkle so Finko, Nemko in Danko. Bile so že blizu polfinalu in izpolnitvi svojih olimpijskih sanj, saj so se v London uvrstile tri najboljše posadke. Potem pa se je ustavilo. Veter je zavel močneje in koncentracija je padla. Kot po tekočem traku so Slovenke izgubile vseh nadaljnjih sedem soočenj, tudi z Nemčijo, ki je bila na polovici drugega kroga že odpisana. Zlasti boleč je bil poraz v zadnjem dvoboju z Argentinkami, saj je neposredno odločal o napredovanju.

"Proti našim ključnim nasprotnicam smo jadrale izjemno napadalno, a kazen za pumpanje, ki je v resnici bilo stabiliziranje barke, je spremenila potek regate. Za napako smo se na privetrni oznaki odkupile in prišle v cilj tesno skupaj, bile pa smo na žalost malo preveč agresivne in smo tik pred ciljem dobile še kazen za kršenje pravila prave smeri," so potek odločilnega dvoboja povzele Vesna, Katarina in Lena.

Argentinke so osvojile četrto točko, ki jih je popeljala v polfinale, medtem ko so se Barakude z zmago manj včeraj morale posloviti od olimpijskih sanj. Toda nato so Argentinke izgubile oba dvoboja in ostale na nehvaležnem četrtem mestu. Na OI so se uvrstile posadke Finske (zmagovalke kvalifikacij), Španije in Danske. "Naš dvobojevalski projekt se s tem končuje. V pogojih, ki smo jih imele, smo naredile vse, kar je bilo v naših močeh. V domovino se zato vračamo žalostne, a mirne vesti," so na socialnem omrežju sporočile navijačem.

JANA PINES


Najbolj brano