Kolesarju 12-letna prepoved tekmovanja

Italijansko protidopinško razsodišče je danes v odmevnem dopinškem primeru sprejelo zelo visoko kazen, kar 12-letno prepoved tekmovanj. Kaznovani športnik je italijanski kolesar Riccardo Ricco, ki si je kazen prislužil zaradi ilegalne krvne transfuzije.

Riccardo Ricco z vzdevkom Kobra je leta 2008 končal na drugem mestu skupnega seštevka dirke po Italiji, potem ko je dobil drugo in osmo etapo
Riccardo Ricco z vzdevkom Kobra je leta 2008 končal na drugem mestu skupnega seštevka dirke po Italiji, potem ko je dobil drugo in osmo etapo 

MILANO> To je bil že drugi veliki dopinški prekršek tega profesionalnega kolesarja. Prvo kazen, 20 mesecev prepovedi nastopanja, si je prislužil, ko je bil pozitiven na dirki po Franciji leta 2008. Takrat so ugotovili, da si je pomagal z novo generacijo krvnega dopinga (Cera).

Drugi prekršek, zaradi katerega bo bržkone tudi konec njegove tekmovalne poti, pa je storil februarja lani. Takrat je pristal v bolnišnici zaradi odpovedi ledvic kot posledico vnetja po domnevno opravljeni transfuziji lastne krvi, ki jo je 25 dni hranil doma v Modeni v hladilniku. Po tem incidentu so ga nemudoma odslovili v nizozemskem moštvu Vacansoleil. Še preden bi lahko začel tekmovati za italijansko nižje rangirano moštvo Meridiana-Kamen, ga je junija lani začasno suspendiral italijanski olimpijski komite (Coni), in sicer, kot so pojasnili, zaradi razlogov povezanih s kolesarjevim zdravjem.

Italijansko športno razsodišče ga je nato spoznalo krivega zlorabe protidopinških pravil in ga na predlog italijanskega olimpijskega komiteja za 12 let izključilo iz športa. Ricco se je ves čas zagovarjal za nedolžnega, češ da si je vbrizgal le železovo raztopino, vendar pa so zdravniški izvidi ovrgli njegovo obrambo. Kolesar z vzdevkom Kobra je leta 2008 končal na drugem mestu skupnega seštevka dirke po Italiji, potem ko je dobil drugo in osmo etapo.

STA


Najbolj brano