Kolegici, a tudi tekmici

Tudi za gorske kolesarje v krosu bo vrhunec sezone na olimpijskih igrah. Za dve prosti mesti se bosta v dresu turškega kluba potegovali tudi primorki Tanja Žakelj in Nina Homovec.

Tanja Žakelj (levo) se bo z Blažo Klemenčič (desno) in Nino Homovec potegovala za nastop na olimpijskih igrah Foto: Photo: Michal Cerveny
Tanja Žakelj (levo) se bo z Blažo Klemenčič (desno) in Nino Homovec potegovala za nastop na olimpijskih igrah Foto: Photo: Michal Cerveny

NOVA GORICA> Tri kandidatke - med njimi dve Primorki - za dve mesti. To je slovensko izhodišče pred začetkom olimpijske sezone. Tanja Žakelj in Nina Homovec po prestopu iz Črnega Vrha v turški klub Salcano ostajata klubski kolegici, a tudi tekmici. S Škofjeločanko Blažo Klemenčič se bosta potegovali za dve razpoložljivi olimpijski vozovnici, ki bosta bržčas pripadli Sloveniji. Kvote za posamezne države bodo potrjevali še na tekmah svetovnega pokala, a če ne bo dramatičnih zasukov, bosta Slovenijo na olimpijski preizkušnji v krosu zastopali dve kolesarki.

Neznanke bodo odpravljene do 23. maja, ko bo na podlagi jakostne lestvice znano število osvojenih kvot. Uvodne štiri preizkušnje svetovnega pokala bodo hkrati tudi izbirno sito v slovenski reprezentanci. Upoštevali bodo dva najboljša rezultata iz svetovnega pokala, pri čemer je eden lahko tudi iz lanskega leta. Če se ozremo zgolj na dosežke iz pretekle sezone, potem imata na papirju največ možnosti za preboj na olimpijske igre Žakljeva in Klemenčičeva, ki sta bili dokaj izenačeni.

Homovčeva jima je po pravilu gledala v hrbet, a se je ambiciozno lotila olimpijskega izziva. Prva se je odločila za odhod v Turčijo, nadgradila pa je tudi vadbeni pristop pod taktirko britanskega trenerja Jonathana Wigginsa. “Občutki po uvodnih treningih so dobri kot že dolgo ne. Napredujem konstantno. Cilj so seveda olimpijske igre, a se z njimi ne obremenjujem. Zavedam se, da lani nisem bila najboljša, saj sta bili kolegici bolje uvrščeni, vendar pa lahko presenetim,” je pred sezono optimistična Nina Homovec, ki smo jo ujeli na pripravah na Kanarskih otokih.

Z razmerami v novem klubu je zadovoljna. Sama pravi, da se v Turčiji, ki je sicer v gospodarski in športni ekspanziji, držijo dogovorjenega. S podobnimi informacijami je iz Antalye postregla tudi Žakljeva, ki je lani z bronasto medaljo na evropskem prvenstvu poskrbela za sploh prvo slovensko odličje v gorskem kolesarstvu na velikih tekmovanjih. Letos bo prvenstvo stare celine, ki bo junija v Rusiji, le vmesna postaja do iger v Londonu.

“Z olimpijsko progo se še nismo seznanili, a igre so še daleč. Osrednji cilj je dobra priprava za tekme svetovnega pokala. Ker sem se dokaj pozno pridružila novi ekipi, imam še nekaj težav z logistiko, a upam, da bodo zadeve kmalu prišle na svoje mesto,” je povedala Tanja Žakelj. Tako kot Homovčevo jo prva tekma za svetovni pokal v dresu novega kluba čaka 17. marca v Južni Afriki.

Glavni reprezentančni izziva pa je ob olimpijskih igrah svetovno prvenstvo, ki bo septembra v Avstriji.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano