Klemenčičeva pred Žakljevo

Včerajšnja uvodna tekma svetovnega pokala gorskih kolesark v krosu v Južni Afriki se ni iztekla po željah Primorke Tanje Žakelj. Zmagovalka lanske sezone je preizkušnjo končala na 14. mestu.

Tanji Žakelj v Afriki ni šlo tako dobro kot lani Foto: Grega Stopar
Tanji Žakelj v Afriki ni šlo tako dobro kot lani Foto: Grega Stopar

PIETERMARITZBURG > Na prizorišču lanskega svetovnega prvenstva v tem južnoafriškem mestu, na katerem je bila prva dama slovenskega krosa Tanja Žakelj (Unior Tools) peta, je slovenska odprava pričakovala veliko, saj sta obe Slovenki sezono začeli dobro pripravljeni. Tokrat je bila od lanske junakinje iz Ledin nad Idrijo boljša starejša tekmica iz reprezentance, Škofjeločanka Blaža Klemenčič (Feenstra Felt Kenda)z 11. mestom. Tanja je bila za tri mesta slabša.

Uvodno dirko je dobila ena prihajajočih zvezd, 21-letna Švicarka Jolanda Neff. Vodila je od starta do cilja in je s suvereno vožnjo presenetila dolgoletni abonentki na odrih za najboljše, Norvežanko Gunn-Rito Dahle Flesjaa, (zaostanek 25 sekund) in Poljakinjo Majo Wloszczowsko (minuta).

Slovenski tekmovalki sta dva kroga vozili blizu skupaj. V tretjem krogu je Blaža Klemenčič že nabral 39 sekund prednosti pred Tanjo Žakelj. Aktualna evropska prvakinja ni našla pravega ritma, Gorenjka pa je mesto v prvi deseterici izgubila v zadnjem krogu, ko je ciljno črto prečkala štiri minute in osem sekund za zmagovalko. Žakljeva je za Švicarko zaostala za pet minut.

Primorka je na cilju povedala: “Startala sem zelo slabo. Tempo dirke se je nato spreminjal veliko bolj, kot sem bila doslej vajena. Ritem sem našla šele v zadnjem krogu, ko sem pridobila eno mesto. Pozna se, da se je sezona začela bolj zgodaj kot lani in forma še ni optimalna, a je pomembno, da sem dirko končala in da vem, kakšno izhodišče imam in kaj moram še izboljšati.”STA, IM


Najbolj brano