Kdo so nominiranci za najboljšega primorskega športnika?

Včeraj je komisija predstavnikov medijev, ki sodelujejo pri izboru najboljših primorskih športnikov opravila drugi sestanek, na katerem je izbrala po šest nominirancev v vseh treh kategorijah.

Od lanske trojice najboljših primorskih športnikov sta Tanja Žakelj in Vasilij Žbogar (desno) tudi letos med nominiranci, medtem ko RK Cimos Koper, ki ga je predstavljal trener Fredi Radojkovič (levo), ne obstaja več Foto: Tomaz Primozic/Fpa
Od lanske trojice najboljših primorskih športnikov sta Tanja Žakelj in Vasilij Žbogar (desno) tudi letos med nominiranci, medtem ko RK Cimos Koper, ki ga je predstavljal trener Fredi Radojkovič (levo), ne obstaja več Foto: Tomaz Primozic/Fpa

KOPER > Prvič doslej izbor najboljših primorskih športnikov ne bo potekal ločeno, s priznanji za zamejske športnike in s priznanji za športnike iz slovenskega dela Primorske, temveč skupno. Zato na sklepni prireditvi, ki bo v soboto, 28. decembra, v Sežani, ne bomo imeli več šest zmagovalcev, temveč zgolj tri.

Ekipe: BK Hrast, AŠZ Sloga Tabor, FC Luka Koper, OK Luka Koper, KMN Bronx, RD IP Izola.

Komisija, ki jo sestavlja po šest športnih novinarjev iz zamejstva in šest športnih novinarjev iz Slovenije, je imela težavno delo, saj so že imena nominirancev znana ne samo v širšem slovenskem in srednjeevropskem prostoru, temveč nekaj pomenijo tudi v svetovnem merilu. Zato celo naslovi evropskih prvakov ali medalje z velikih tekmovanj niso bili dovolj, da bi se posamezniki uvrstili v ožji izbor šesteric. Zgolj v kategoriji ekip je opazen trend padanja kakovosti, tako da je bil za uvrstitev med šesterico najboljših dovolj tudi skromnejši rezultat kot v zadnjih letih. Za razumevanje izbora nominacij velja upoštevati, da so organizatorji prireditve uveljavili pravilo, da mora biti najmanj ena nominacija v vsaki kategoriji iz zamejstva.

Ženske: telovadka Tea Ugrin, gorska kolesarka Tanja Žakelj, kajakašica Špela Ponomarenko Janić, skakalka Sofia Carciotti, atletinja Snežana Rodić, jadralki Tina Mrak in Veronika Macarol. Moški: balinar Anže Petrič, jadralec Vasilij Žbogar, košarkar Nebojša Joksimović, odbojkar Loris Manià, nogometaš Valter Birsa, smučarski skakalec Jaka Hvala.

Med dekleti so glavne kandidatinje za najvišja priznanja bronasta s SP na 200 metrov in dvakrat zlata na sredozemskih igrah v kajaku enosedu Špela Ponomarenko Janić, atletinja Snežana Rodić, ki je z izidom 14,58 metra imela peti rezultat sezone na svetu v troskoku, in Tanja Žakelj, evropska prvakinja in zmagovalka svetovnega pokala v gorskem kolesarstvu. Med nominirankami so še tržaška telovadka Tea Ugrin, portoroški jadralki Tina Mrak in Veronika Macarol ter tržaška skakalka v vodo Sofia Carciotti.

V moški konkurenci ima Vasilij Žbogar, ki je bil prvi lani, možnosti ubraniti lovoriko, saj je letos postal evropski prvak v razredu finn. Poleg njega so med nominiranci še nogometaš Valter Birsa, ki je ob reprezentanci zaigral tudi za Milan v ligi prvakov, Jaka Hvala, prvi primorski zmagovalec tekme svetovnega pokala v smučarskih skokih, Nebojša Joksimović, ki je prispeval k petemu mestu košarkarske reprezentance na evropskem prvenstvu, odbojkar Loris Manià, kapetan italijanskega prvoligaša Modene, in balinar Anže Petrič, nosilec bronaste medalje s svetovnega prvenstva v štafetnem zbijanju.

V kategoriji ekip komisija ni nominirala rokometašev Cimosa, saj ta klub ne obstaja več, čeprav je formalno v tem koledarskem letu osvojil tretje mesto v državnem prvenstvu. Zato pa so na seznamu Bronx Škofije (pokalni prvak v malem nogometu), Hrast Kobjeglava (državni prvak in četrtfinalist lige prvakov v balinanju), Istrabenz plini Izola (9. mesto v DP rokometašev), nogometni klub Luka Koper (3. mesto v DP), odbojkarski klub Luka Koper (3. mesto v DP) in odbojkarska ekipa AŠZ Sloga (nastop v B2 italijanski ligi). DENIS SABADIN


Najbolj brano