Kdo bo za Esimitom?

Ljubitelji jadranja odštevajo. Še štirje dnevi so do največje regate v Sredozemlju, Barkolane v Tržaškem zalivu. Favorit za zmago je Esimit 2, za njim in okoli njega pa je še veliko neznank.

Na lanski Barkolani se je pomerilo 1733 jadrnic. Zaradi krize in vremena jih bo letos manj.   Foto: Leo Caharija
Na lanski Barkolani se je pomerilo 1733 jadrnic. Zaradi krize in vremena jih bo letos manj.  Foto: Leo Caharija

BARKOVLJE >Glavni favorit za zmago na nedeljski Barkolani, ki se bo - kot vedno - začela v Barkovljah pri Trstu, je jadrnica Esimit 2, saj je na veličastni regati v Tržaškem zalivu že tri leta ni premagal nihče. Tokrat bo jadrnica Igorja Simčiča imela še lažjo pot do zmage, saj na štartu pri Barkovljah bržkone ne bo Maxi Jene. Njen izkušeni krmar Mitja Kosmina je bil zadnja leta edini, ki je nepremagljivemu velikanu povzročal nekaj skrbi.

A če bo zmagovalec že četrtič zapored isti, bo vsaj regata drugačna. Prireditelji so namreč ob tokratni 45. izvedbi Barkolane spremenili regatni trikotnik. Skupinski štart ostaja pri Barkovljah, a že prva in druga boja sta postavljeni drugače, kot smo bili vajeni. Prvi zavoj po dobrih štirih navtičnih miljah bo mnogo manj oster, s čimer lahko pričakujemo manj trkov med več kot tisočimi jadrnicami in nekaj več ustvarjalnosti pri taktičnih izbirah. Ostrejši zavoj bo zato pri drugi boji, ki jo bodo zasidrali nasproti Debelega rtiča. Cilj seveda ostaja pred tržaško obalo.

Dolgoročne napovedi, ki seveda niso zanesljive, obetajo suho vreme s šibkim vetrom. V takih razmerah bi bile velike jadrnice nekoliko v težavah. A scenarij, po katerem bi se recimo Esimit 2 usodno zagozdil v gneči jadrnic, je komaj verjeten.

Največja neznanka zato ostaja število udeležencev. Vrsto let so si prireditelji obetali, da bo udeležba presegla mejo 2000 jadrnic, a se zadnja leta zdi ta cilj neuresničljiv. Zaostrene gospodarske razmere se poznajo tudi v pristanih. Kot so nam povedali včeraj pri vpisnem pultu na sedežu društva Società velica Barcola Grignano (SVBG) v Barkovljah, je bilo pet dni pred regato število vpisanih nekoliko manj kot prejšnja leta. Lani je startalo 1733 jadrnic, letos pa jih bo najbrž nekaj manj. K manjšemu številu jadrnic prispeva tudi slabo vreme, ki ga v Tržaškem zalivu napovedujejo do sobote.

Včeraj so prireditelji že vpisali več kot 500 posadk. Petstoprvi udeleženec je vpisno polo izpolnil nekaj minut po poldnevu. Ime mu je Andrea Zigiotti, prijavil je 8-metrsko jadrnico Nirvano, tekmoval pa bo s številko 687.

“Po pravici povedano se niti ne spomnim, kdaj sem bil prvič na Barkolani,” pravi tržaški ljubitelj jadranja. “Menda je bilo leta 1985 ali 1986. Od takrat sem se Barkolane udeležil petnajstkrat. Leta 1998 sem bil tretji v kategoriji. Imel sem drugo jadrnico, imenovala pa se je prav tako Nirvana.”

PETER VERČ


Najbolj brano