Kdo bo ukrotil rdeče bike?

V nedeljo se z Veliko nagrado Avstralije začenja svetovno prvenstvo v formuli ena. Glavno vprašanje pa je, ali bo v letošnji sezoni konec prevlade Sebastiana Vettla in Red Bulla.

Sebastian Vettel je bil v zadnjih štirih letih skoraj nepremagljiv Foto: Sergio Moraes
Sebastian Vettel je bil v zadnjih štirih letih skoraj nepremagljiv Foto: Sergio Moraes

MELBOURNE > Testiranja je zasenčila smučarska nesreča sedemkratnega svetovnega prvaka Michaela Schumacherja, ki je v preteklih dveh desetletjih zaznamoval dogajanje v najhitrejšem avtomobilističnem razredu. Njegov naslednik na šampionskem prestolu, Sebastian Vettel, je pri 26. letih na najboljši poti, da popravi rekorde svojega nemškega rojaka. Nekaj jih je že. V svoji zbirki ima štiri naslove svetovnega prvaka, posebej prepričljiva je bila osvojitev lanskega, ko je ob koncu sezone nanizal kar devet zmag.

V letošnjem koledarju formule ena je 19 dirk. Zadnja bo na sporedu Velika nagrada Abu Dhabija 23. novembra.

Konkurenca se nadeja, da bo letošnje prvenstvo bolj izenačeno oziroma, da je napočil čas za menjavo na prestolu. Optimizem črpajo iz sprememb, ki so jih pred letošnjo sezono uvedli v karavani formule ena. Glavna je povezana z motorji. Namesto 2,4-litrskih osemvaljnih agregatov zdaj dirkalnike poganjajo 1,6-litrski turbo šestvaljniki. Red Bullovi bolidi, z Renaultovim motorjem, se na spremembe po testiranjih niso najbolje odzvali. Vettel in Daniel Ricciardo, avstralski novinec v ekipi, ki je pri Red Bullu zamenjal upokojenega rojaka Marka Webbra, sta imela precej preglavic z okvarami. Prav vzdržljivost naj bi bila na uvodnih dirkah pomembnejša od hitrosti. Red Bullovi dirkalniki so v preteklih letih sloveli ravno po zanesljivosti. Lani, denimo, Vettel sezone ni začel najbolje, a je stopnjeval ritem. Od polovice sezone naprej pa je bil praktično neulovljiv.

Letos naj bi bila zgodba drugačna. V testiranjih sta blestela predvsem Mercedesova dirkača, Lewis Hamilton in Nico Rosberg, zanimivo pa bo videti, kaj lahko opravi Ferrari, ki čaka na posamično lovoriko od leta 2007. Osvojil jo je Kimi Räikkönen, ki se je letos vrnil v moštvo iz Maranella. Finec je lani v Lotusovem dirkalniku tudi dobil uvodno dirko sezone v Melbournu, kjer je prehitel prav svojega novega moštvenega kolega v letošnji sezoni, Fernanda Alonsa. Ferrari je bil lani konkurenčen za vrh le izjemoma. Zanimivo bo videti tudi, kakšna bo hierarhija v ekipi. Razmerja s Felipejem Masso kot drugim moštvenim voznikom so bila v preteklih letih jasna.

Skupno bo tekmovalo enajst ekip oziroma 22 dirkačev. Med njimi so trije novinci. Danec Kevin Magnussen se je v McLarnu pridružil zadnjemu svetovnemu prvaku pred Vettlovo ero, Britancu Jensnu Buttnu. Šved Marcus Ericsson bo vozil za Catterham, v karavani formule ena pa bo prvič tudi Rus Danil Kvijat, ki bo z 19. leti sedel za krmilo ekipe Toro Rosso. Med prireditelji dirk formule ena bo premiero doživela Rusija, ki bo Veliko nagrado gostila na prizorišču olimpijskih iger v Sočiju. ALEŠ SORTA


Najbolj brano