Kapetan Koren v lov na zmago

Jutri se bo z etapo Celje-Novo mesto začela 19. kolesarska dirka po Sloveniji, na kateri se bo kapetan Liquigasa, Primorec Kristijan Koren, podal v boj za zmago. Favorit je sicer Jani Brajkovič.

Primorec Kristijan Koren  bo vrh napadel na zaključnem kronometru Foto: Leo Caharija
Primorec Kristijan Koren bo vrh napadel na zaključnem kronometru Foto: Leo Caharija

CELJE> Današnja otvoritev 567 kilometrske štiridnevne dirke bo potekala po gričih Štajerske, Zasavja in Dolenjske na relaciji Celje-Novo mesto. Dirka se bo na Dolenjskem zadržala še v petek (Kočevje-Metlika). Sobotna kraljevska etapa se bo dotaknila tudi Primorske. Kolesarji iz 15 ekip bodo na 219 kilometrsko pot startali iz Ivančne Gorice, a jih nato čaka pekel na meji med Primorsko in Gorenjsko - na 1300 metrov visoki Soriški planini nad Podbrdom. Nanjo se bodo povzpeli dvakrat (900 m višinske razlike). Karavana 120 kolesarjev se bo nato spustila na primorsko stran do Petrovega Brda, nato pa zavila v Škofjo Loko.

Odločitev o zmagovalcu bo znana v nedeljo na zaključnem 18-kilometrskem kronometetru s startom in ciljem na Kongresnem trgu v Ljubljani. Glavna akterja bi morala biti najboljša slovenskima specialista Jani Brajkovič (Astana) in Kristijanom Koren (Liquigas Cannondale).

Koren je pred dirko dobro razpoložen: “V pomlajenem moštvu so mi zaupali vlogo kapetana. Moj prvi cilj je vrhunska uvrstitev v skupnem seštevku. Kolesaril bom tako, da bom v dobrem položaju za zaključni napad v kronometru, kjer pričakujem težko konkurenco Brajkoviča. Če bo pred nedeljo šlo po načrtih, bi se moral v skupnem seštevku držati močnega Diega Ulissija iz Lampreja in ga nato v kronometru, kjer ni posebej dober, premagati.”

Lani je bil Koren šesti v skupnem seštevku. Njegov minimalni cilj je izboljšanje tega dosežka in pridobitev boljše pozicije v boju za vstop v ekipo za Tour de France. Lansko zmago brani Diego Ulissi (Lampre), ki pa bo imel ob sebi šibkejše moštvo od lanskega. Grega Bole namreč ta čas dirka v Švici.

V Astani bo imel proste roke za napad na vrh Jani Brajkovič, kralj šprintov pa bi moral biti njegov klubski kolega, idrijski olimpijski potnik Borut Božič,ki je na izziv pripravljen: “Formo stopnjujem tako, da bom najboljši za Tour in olimpijske igre. Etapne šprinterske zmage letos še nimam, a sem se med tri že prebil. V prvi in drugi etapi bom iskal priložnost za zmago. Ne bo lahko, ker sta razgibani in tehnično zahtevni, vendar sem na takšnih progah v zadnjem času že dosegel dobre uvrstitve.”

Slovenski klubi bodo v konkurenci kar petih klubov najvišje svetovne kategorije Pro tour (tudi Avstralska Orica Green Edge in danski Saxo Bank) težko ponovili lansko tretje mesto Roberta Vrečerja. Njegove tedanje Perutnine Ptuj letos ni na dirki. Največ možnosti za dobro uvrstitev ima moštvo prve evropske kategorije, novomeški Adria Mobil, s prekaljenimi Primorci Kristjanom Fajtom, Matejem Mugerlijem in Matejem Gnezdo. Ti bodo pomagali najboljšima kolesarjema Radu Rogini (lani drugi z Loboriko) in Marku Kumpu. Kranjska Sava in ljubljanska Radenska s kolesarji do 23 let nimata možnosti za visoke uvrstitve. V Radenski ima sicer nekaj vrhunske kilometrine za sabo Idrijčan Jan Tratnik, ki je s klubskim kolegom Robertom Jenkom kot mladinec vrtel pedala za novogoriški Hit.

IGOR MUŠIČ


Najbolj brano