Kanadčanu Guayu smuk v Val Gardeni

Kanadčan Erik Guay je zmagovalec tretjega smuka za svetovni pokal alpskih smučarjev v italijanski Val Gardeni. Na stopničke sta se uvrstila še Norvežan Kjetil Jansrud, ki je bil drugi, in Francoz Johan Clarey na tretjem mestu.

Kanadčan Erik Guay je zmagovalec tretjega smuka za svetovni pokal alpskih smučarjev v italijanski Val Gardeni
Kanadčan Erik Guay je zmagovalec tretjega smuka za svetovni pokal alpskih smučarjev v italijanski Val Gardeni 

VAL GARDENA > Najboljši Slovenec je bil Rok Perko na 28. mestu.

Na startu so bili trije Slovenci. Perko je bil najuspešnejši Slovenec v Val Gardeni, po 25. mestu v superveleslalomu je svoje prve tri točke v tej zimi osvojil tudi v smuku. Perko je bil sicer lani veliko uspešnejši na tem prizorišču, na lanskem smuku je z drugim mestom osvojil svoje prve stopničke v karieri. Andrej Šporn je bil prepočasen za nove smukaške točke na 41. mestu, Klemen Kosi pa je bil 58.

Norvežan Aksel Lund Svindal, ki je v petek dobil superveleslalom v Val Gardeni, je ohranil vodstvo v skupnem seštevku svetovnega pokala in v posebnem smukaškem seštevku. Svindal je bil četrti in je le za pet stotink sekunde zgrešil stopničke, uvrstil se je tik pred ameriškega asa Bodeja Millerja, ki je smuk končal na petem mestu. V eni minuti se je za zmagovalcem zvrstilo deset tekmovalcev. "Uvrstitev je rezultat mojega smučanja, prikazano je bilo absolutno preslabo za zmago, naredil sem napako, ki me je stala nekaj desetink," je bil razočaran Svindal, ki je v skupnem seštevku okrepil prednost pred Avstrijcem Marcelom Hirscherjem in Tedom Ligetyjem, favoritoma nedeljskega veleslaloma.

Junak smuka je bil povratnik po operaciji kolena Guay, ki je najhitreje opravil s 3446 metrsko progo Saslong ter je bil za 12 stotink sekunde hitrejši od Jansruda in za 24 stotink sekunde od Clareyja. Guay je dobil svoj šele drugi smuk v svetovnem pokalu in prvega, potem ko je leta 2011 osvojil naslov smukaškega prvaka na svetovnem prvenstvu v Garmisch-Partenkirchnu, kjer je leta 2007 osvojil svojo prvo zmago v svetovnem pokalu. Vpisal je svoje že 20. stopničke v svetovnem pokalu, skupno pa ima štiri zmage, še dve ima v superveleslalomu.

"Moram reči, da sem zelo zadovoljen z letošnjo progo, še zlasti so bili dobri zelo dolgi skoki. Vedel sem, da je Jansrud res dober, zato sem moral tvegati," je zmagovalni recept razkril Guay.

Karavana se bo preselila v Alta Badio, kjer bo v nedeljo na sporedu veleslalom. Do konca leta pa bo na sporedu le še smuk 29. decembra v Bormiu.

STA


Najbolj brano