Kajakaška sezona na divjih vodah brez pike na i

Tudi preteklo kajakaško sezono na divjih vodah so zaznamovali uspehi slovenskih tekmovalcev, ki pa na olimpijskih igrah niso postavili pike na i z osvojitvijo načrtovane medalje.

Sašo Taljat in Luka Božič sta v Londonu zastopala primorske barve Foto: Leo Caharija
Sašo Taljat in Luka Božič sta v Londonu zastopala primorske barve Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA> Olimpijska sezona je v večini in še zlasti v individualnih športih posebna. Končno merilo uspešnosti so zgolj osvojene medalje. V slalomu na divjih vodah, ki je Sloveniji prinesel že toliko veselja na velikih tekmovanjih, so bile ambicije pred londonskimi igrami temu primerne. Kajakaš Peter Kauzer, ki je v tem športu osvojil vse, kar se je osvojiti dalo, je vso sezono podredil Londonu. Vozovnico za igre si je priveslal že lani, zato se je lahko v miru posvetil zastavljenemu cilju ki se mu je izmuznil že v Pekingu. Na redkih tekmovanjih pred vrhuncem sezone ni blestel, a so ga vseeno prištevali v najožji krog kandidatov, tudi za zlato medaljo. Na igrah je ostal praznih rok, vprašanje pa je, kakšna bodo razmerja moči v Riu, ko bo Kauzer star 33 let.

Edini nosilec slovenske olimpijske medalje v slalomu na divjih vodah ostaja Andraž Vehovar, ki je v Atlanti leta 1996 osvojil srebro.

V Londonu smo imeli še tri slovenske čolne. Po dobrih popotnicah v kvalifikacijah so apetiti še narasli, a novinci na igrah olimpijskemu izzivu in (pre)velikim pričakovanjem niso bili kos. Vsi so dovolj mladi - najstarejši je s 25. leti kanuist Benjamin Savšek, ki je na evropskem prvenstvu v Augsburgu osvojil bron, da bodo lahko naskakovali želene stopničke v naslednjem ciklusu. Edina primorska predstavnika na igrah, kanuista KK Soške elektrarne Luka Božič in Sašo Taljat, sta s težavo, a vendarle opravila zrelostni izpit in uspešno prebrodila interne kvalifikacije. Kljub dobrim občutkom sta Mostarja vendarle spoznala, da je olimpijska tekma nekaj posebnega, v kateri veliko vlogo igrajo tudi izkušnje. Londonski nastop je torej naložba za prihodnji ciklus. Rezultati ob koncu sezone, ko sta osvojila tretje mesto v skupnem seštevku svetovnega pokala, pa ju utegnejo prepričati, da velja vztrajati do Ria.

Kajakašica Urša Kragelj je po razočaranju, ker ji je splaval po vodi olimpijski nastop, zablestela v svetovnem pokalu. V Seu d'Urgellu je zabeležila prvo posamično zmago, nato pa je slavila tudi v skupnem seštevku. Olimpijske igre so sicer zasenčile vsa velika tekmovanja, a na seznamu zmagovalcev bo vendarle vpisano njeno ime kot sploh prve slovenske zmagovalke svetovnega pokala. Po slovesu klubske kolegice Nine Mozetič bosta z Evo Terčelj tudi v prihodnjem olimpijskem ciklusu nosilki kakovosti slovenskega ženskega kajakaštva. V spustu, ki sicer ni olimpijska disciplina, je Nejc Žnidarčič potrdil primat v svetovnem merilu.

In kakšna je prihodnost slovenskega kajakaštva na divjih vodah? Evropsko prvenstvo za mlajše kategorije v Solkanu je pokazalo, da obetavnih tekmovalcev ne manjka, tamkajšnji kajakaški center pa utegne postati v prihodnjih letih središče slovenskega dogajanja na divjih vodah.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano