Jutri in v nedeljo 50. Zlata lisica z Novogoričanko Ano Bucik

Če je bila še pred tednom dni izvedba 50. Zlate lisice zaradi zelene zime in visokih temperatur vprašljiva, sedaj grozi, da bo snega v Kranjski Gori celo preveč.

Tina Maze bo tudi v Kranjski Gori glavni slovenski adut Foto: Articija
Tina Maze bo tudi v Kranjski Gori glavni slovenski adut Foto: Articija

KRANJSKA GORA > Prireditelji utegnejo na podkorenski strmini imeti precej dela pri odstranjevanju odvečnega snega. Vremenska napoved za danes in vikend, ko sta na sporedu tekmi za svetovni pokal, ni posebej obetavna.

Spored 50. Zlate lisice v Kranjski Gori, danes - žreb startnih številk za veleslalom (Larix, 17); jutri - veleslalom, prva vožnja (10), veleslalom, druga vožnja (13.15), žreb startnih številk za slalom (Larix, 17); nedelja - slalom, prva vožnja (9.15), slalom, druga vožnja (12.15).

Sicer prekaljene prireditelje, ki so vložili veliko truda, da bi po selitvi iz Maribora vendarle izpeljali jubilejno Zlato lisico v Kranjski Gori, čaka torej dodaten napor v pripravi proge. Precej težav na zahtevnem terenu pa bodo bržkone imele tudi alpske smučarke, za katere sta tekmi v Kranjski Gori zadnji pred olimpijskimi igrami v Sočiju.

Upoštevajoč vremenske napovedi so prireditelji razmišljali tudi o spremembi razporeda, a bo, kot kaže, ostalo pri prvotnem. Jutri bo torej na vrsti veleslalom, kjer lanske zmage ne bo mogla ponoviti poškodovana Američanka Lindsey Vonn, v nedeljo pa slalom. Pod drobnogledom slovenske javnosti bo seveda Tina Maze, ki bo branila naziv najboljše lisičke in tudi lansko slalomsko zmago iz Maribora. “Najbolj pomembno je, da je tekma ostala v Sloveniji, saj je tu posebno vzdušje in posebna priložnost. Mislim, da je to zame tudi dodatna motivacija, nikoli pa mi ni bilo v breme, je le kot dodatna pomoč. Nemogoče je kje drugje doživeti to, kar je bilo lani v Mariboru. Tega nisem doživela še nikjer,” je pred domačim koncem tedna povedala Tina Maze.

Črnjanka je po rekordni zimi 2012/13 v letošnji sezoni prvič slavila šele pred tednom dni v Cortini. Nasploh kaže boljšo formo v hitrih disciplinah. V skupnem seštevku veleslaloma, ki velja že od začetka kariere za njenega paradnega konja, je šele deveta. Smučarke, ki bi izrazito odstopala v tej disciplini, pa letos ni. Za razliko od slaloma, kjer je korak pred ostalimi Američanka Mikaela Shiffrin.

Slovenske barve bo v nedeljo branila tudi Ana Bucik. Novogoričanko čaka danes v Franciji še tekma evropskega pokala v superveleslalomu, v Kranjsko Goro pa bo ob letos že tako ali tako zgoščenem tekmovalnem koledarju prispela šele danes ponoči.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano