Janus: Letos me je najbolj razveselila Petrova zmaga na Kulmu

Selektor slovenske reprezentance v smučarskih skokih Goran Janus je vlogo glavnega trenerja sprejel pred tremi sezonami, ko se je za mnoge zdel le izhod v sili. A Ljubljančan je skakalce preporodil, v Slovenijo vrnil zanimanje za smučarske skoke, saj njegovi varovanci iz sezone v sezono dosegajo nove mejnike in gredo vsako leto še korak dlje.

Selektor slovenske reprezentance v smučarskih skokih Goran Janus je vlogo glavnega trenerja sprejel pred tremi sezonami, ko se je za mnoge zdel le izhod v sili Foto: STA
Selektor slovenske reprezentance v smučarskih skokih Goran Janus je vlogo glavnega trenerja sprejel pred tremi sezonami, ko se je za mnoge zdel le izhod v sili Foto: STA

PLANICA > “Ko se mi je pred tremi leti ponudila priložnost, da postanem glavni trener slovenske reprezentance, me ni bilo treba nič prepričevati. Mislim, da jo s pridom izkoriščam. In ni mi žal,” je uvodoma v pogovoru povedal prvi mož slovenske reprezentance. Tekmovalne cilje, ki jih je strokovni štab zastavil pred sezono, so skakalci še tretje leto zapored presegli.

Krona sezone sta vsekakor olimpijski kolajni Petra Prevca iz Sočija ter njegov bron na svetovnem prvenstvu v poletih. Slovenija je prvič v zgodovini končala na stopničkah tudi v pokalu narodov, varovanci reprezentančnih trenerjev Gorana Janusa, Janija Grilca, Nejca Franka in Matjaža Polaka pa so v sezoni zbrali kar 16 uvrstitev na zmagovalni oder na posamičnih tekmah, od tega imajo štiri zmage (trikrat je slavil Peter Prevc, enkrat pa Jernej Damjan), na svetovnem pokalu v Saporu pa so dosegli tudi zgodovinsko trojno slovensko zmago, ko je slavil Damjan pred Prevcem in Robertom Kranjcem. Za nameček so slovenski skakalci dvakrat zmagali tudi na ekipni tekmi.

Ne spremljaj veliko medijev

“Na splošno se v trenerski ekipi zelo dobro razumemo in mislim, da je to pogoj za dobro delo. Če ni komunikacije, gre vse skupaj hitro lahko po zlu. Najpomembnejše pa je to, da so tudi tekmovalci, ko so videli, da stvar lepo poteka, začeli verjeti v to, kar delamo. Od tu naprej je vse laže,” meni Janus, ki priznava, da med sezono ne spremlja veliko medijev, ki so po vsakem uspehu lačni novega, še večjega.

Pred pritiskom javnosti, ki jo skakalci zadnje tri sezone razvajajo z imenitnimi dosežki, skuša zaščititi tudi svoje varovance: “Mislim, da je v tem trenutku najpomembneje, da se z rezultati ne obremenjujemo. Zame osebno je vsaka uvrstitev med najboljšo deseterico vrhunski rezultat, če je kaj več, je le še toliko bolje. Res je, da so rezultati v zadnjih sezonah nadpovprečni, a konec koncev je vsak športnik tudi človek, zato je vsak rezultat med deset vrhunski.”

Po licu se mu je spustila tudi kakšna solza

Ko se je ozrl na pravkar končano tekmovalno sezono, je razkril, kaj ga je najbolj razveselilo v uspehov polni zimi. “V tej sezoni me je najbolj razveselil Peter na Kulmu na svetovnem pokalu v poletih, ko je slavil prvič v svetovnem pokalu. Takrat se mi je po licu spustila tudi kakšna solza, kar se mi sicer ne dogaja. Zelo vesel sem bil tudi Petrove včerajšnje zmage pod Poncami,” je razkril Janus in dodal: “Nekako na drugo mesto bi vseeno postavil trojček v Saporu, ko je zmagal Jernej pred Petrom in Robijem, kot tretje pa srebrna olimpijska medalja Petra v Sočiju.”

To, da je Slovenija prvič v zgodovini končala sezono med najboljšimi tremi reprezentancami sveta, se mu ne zdi nič posebnega: “Najprej je bilo pomembno spremeniti miselnost, kar menim, da nam je v teh letih uspelo. In če si enkrat v vrhu, tudi drugače razmišljaš, vedno iščeš rešitve, kaj bi lahko bilo še boljše. Lahko je sicer tudi slabše. Pa vseeno. Cilji so visoki in k takšnim bomo stremeli tudi v prihodnje.”

In kako si razlaga dejstvo, da je na zadnjih velikih tekmah vedno od Slovencev v ospredju Peter Prevc, ki je lani osvojil dve kolajni na svetovnem prvenstvu v Predazzu, letos dodal dve na olimpijskih igrah v Sočiju in še eno na svetovnem prvenstvu v smučarskih poletih, medtem ko so preostali fantje na največjih tekmah nastopili slabše od pričakovanj. In Prevc je edini med njimi, ki ne sodeluje s psihologom.

“Na splošno so smučarski skoki šport, ki temelji na občutkih. In te občutke je zelo težko zbirati. Ne da se jih v enem dnevu, enem tednu ali enem mesecu, zbirati jih moraš celo življenje. In to je pot, ki te pelje naprej. Vsi želijo rezultate, a ne gre samo za rezultate. Gre za razvoj samih športnikov, tudi osebnostni. Zame osebno bi bilo najpomembneje, da ne deluje samo eden, temveč ekipa. Če imaš ekipo, je lažje delati naprej,” je pogovor sklenil Janus.

STA


Najbolj brano