Jadralec Žbogar vse boljši v veslanju

Olimpijski podprvak v jadranju Vasilij Žbogar se na novo jadralno sezono že nekaj mesecev pripravlja tudi s pomočjo veslanja, danes pa je evropski prvak v razredu finn sedel v čoln z nekdanjim mladinskim svetovnim prvakom v veslanju, Izolanom Erikom Tulom.

Olimpijski podprvak v jadranju Vasilij Žbogar se na novo jadralno sezono že nekaj mesecev pripravlja tudi s pomočjo veslanja Foto: Leo Caharija
Olimpijski podprvak v jadranju Vasilij Žbogar se na novo jadralno sezono že nekaj mesecev pripravlja tudi s pomočjo veslanja Foto: Leo Caharija

IZOLA > Vasilij Žbogar že nekaj časa trenira pod budnim očesom izolskega veslaškega trenerja Iztoka Butinarja, doslej predvsem v čolnu za tako imenovani "coastal rowing" ali morsko veslanje, ki je nekoliko širši in bolj primeren za z valovi bogato morsko gladino, danes pa se je preizkusil tudi v klasičnem dvojnem dvojcu, v katerega je sedel z nekdanjim vrhunskim veslačem in olimpijcem Erikom Tulom.

Odlična popestritev treninga

"To je zame odlična popestritev treninga. Začela sva z Iztokom, včeraj pa sva se dogovorila z Erikom, da poskusiva še v pravem veslaškem čolnu. Odkar imamo v jadranju dovoljeno 'pumpanje', res potrebujem moč nog in to mi zagotavlja prav veslanje. Ta kondicijski trening bom prenesel tudi v Valencio, kjer bom treniral po novem letu," je po današnjem treningu povedal Žbogar, srebrn z olimpijskih iger v Pekingu 2008 in bronast iz Aten 2004.

Največ težav mu povzroča ravnotežje

"Za zdaj mi je mučno veslati le na ergometru, ker je precej monoton trening, a sem opravil tudi test laktatov in dosegam kar dobre hitrosti tudi na veslaškem simulatorju. Danes je bilo na morju res čudovito, po nekaj dneh burje je bila gladina danes pravo olje in mi je bilo v užitek veslati. Z Erikom sva preveslala nekje 15 kilometrov in se dogovorila, da se bova še dobivala. Gre preprosto za odličen kondicijski trening, zdaj mi gre že dobro, seveda pa imam največ težav z ravnotežjem v čolnu," je še dejal Žbogar.

Ta se bo čez dva tedna odpravil na priprave v Valencio, se nato za nekaj dni spet vrnil v Izolo, nastopil še na regati v Italiji v morskem veslanju skupaj z Butinarjem in si nato za treninge v Valencii prav tako zagotovil čoln, s katerim bo kombiniral jadralski trening. "Poskusiti želim tudi v enojcu, a me čaka še veliko dela, največ seveda z ravnotežjem," je še dejal veslaški jadralec.

STA


Najbolj brano