Iz žleda je šel v puščavo

Včeraj se je tudi za oba Primorca v elitnem kolesarskem razredu Pro Toura začela prava tekmovalna sezona. Borut Božič in Kristijan Koren bosta do petka vrtela pedala na dirki po Katarju, nato pa se bosta preselila v Oman, kjer bosta na cestah od 18. do 23. februarja.

Borut Božič (levo) in Kristijan Koren (desno) vrtita pedala na dirki po Katarju Foto: Igor Mušič
Borut Božič (levo) in Kristijan Koren (desno) vrtita pedala na dirki po Katarju Foto: Igor Mušič

NOVA GORICA > Dirki v bogatih deželah Arabskega polotoka sta že dobro zasidrani v tekmovalnem koledarju mednarodne kolesarske zveze. Eden od razlogov so tudi ta čas ugodne podnebne razmere, ki so naravnost idealne za kolesarjenje. ”Temperature se sukajo okrog 25 stopinj, lepše popotnice v novo sezono si skoraj ne bi mogel želeti. Optimizem črpam tudi iz pripravljalnega obdobja. Poškodba, ki mi je pokvarila dobršen del lanske sezone, je preteklost. Na letošnjo sem se v dveh sklopih pripravljal v Španiji oziroma na Mallorci. Sicer pa sem pretežni del treninga opravil doma. Z izjemo zadnjega tedna, ki ga je zaznamoval žled, so bile razmere na cestah in v zraku kar naklonjene,” je uvod v novo sezono orisal Borut Božič, ki se še vedno z grenkobo spominja lanskega razvoja dogodkov.

Idrijčan je na belgijskih klasikah izvrstno vrtel pedala. Na eni najbolj priznanih dirk Gent-Wewelgem je moral priznati premoč le Slovaku Petru Saganu. Tudi na kraljici vseh klasik Pariz-Roubaix je bil na dobri poti do vidnega rezultata, a je dirko končal s padcem in zlomljenim zapestjem. Okrevanje je bilo bolj zapleteno od prvotnih predvidevanj. Tekmovalni načrti, vključno s Tourom, so padli v vodo, zato je pred letošnjo sezono še bolj željan kolesarskih izzivov. Povezani so s prvim delom spomladanskih klasik, a že preizkušnji v Katarju in Omanu bosta več kot le ogrevanje.

“V Katarju bodo na svoj račun prišli izraziti specialisti za sprinterske zaključke, v Omanu pa je teren bolj razgiban, zato vidim večjo priložnost za dokazovanje,” je pojasnil Božič, ki ga po vrnitvi v Evropo čaka domala isti spomladanski koledar kot lani. Za začetek bo vrtel pedala na tradicionalni krajši etapni dirki Pariz-Nica, nato pa sledi Milano-Sanremo, ter severne klasike, vključno z dirkama Po Flandriji in Pariz-Roubaix. “Želel bi si doseči podobno formo kot lani. Nisem več mlad kolesar. Če želim tudi v prihodnje vrteti pedala na tej ravni, bom potreboval rezultate,” je pojasnil član Astane.

Prvo etapo dirke po Katarju je dobil Nizozemec Niki Terpstra (Omega). Primorca sta v cilj pripeljala skupaj z zaostankom dobrih 10 minut. Kristijan Koren je osvojil 97. mesto, Borut Božič pa je bil 99.

S kazahstansko ekipo, v kateri se sicer izvrstno počuti, ga veže pogodba do konca sezone. Na Touru, kjer bo sestava ekipe podrejena enemu od glavnih favoritov za skupno zmago, Vincenzu Nibaliju, Idrijčana gotovo ne bo, ima pa status rezerve za Giro. “O tekmovalnem koledarju po klasikah je brezpredmetno razpredati. Predvsem si želim, da ne bi imel takšne smole kot lani, ko nisem unovčil izvrstne pripravljenosti,” je pojasnil Božič.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano