Iz Posočja v Turčijo

V soboto se je v Tolminu z ubranitvijo naslova Primoža Gričarja (Let Škofja Loka) končalo odprto mednarodno prvenstvo Slovenije v letenju z jadralnimi zmaji. Član DPL Posočje Iztok Jarc je bil peti.

Dobro razpoloženi (od leve): Iztok Jarc, Alan Sattler in Ivan Brovč Foto: Igor Mušič
Dobro razpoloženi (od leve): Iztok Jarc, Alan Sattler in Ivan Brovč Foto: Igor Mušič

TOLMIN> Društvo za prosto letenje Posočje je že desetletje gostitelj odprtega mednarodnega prvenstva Slovenije v letenju z jadralnimi zmaji. Minuli teden se je v letenju s hriba Kobala na pristajališče v Tolminu preizkusilo 44 pilotov iz 12 držav. Zaradi izjemno ugodnega vremena nedeljski rezervni termin ni bil potreben, v soboto zvečer pa se je ubranitve naslova veselil član škofjeloškega Leta Primož Gričar. Za njim sta se v konkurenci državnega prvenstva zvrstila klubska kolega Franc Peternel in Peter Kejžar. V absolutni mednarodni razvrstitvi je slavil Gričar pred Peternelom in Madžarom Balazsem Ujhelyijem.

V DPL Posočje so se veselili petega mesta Iztoka Jarca na DP (sicer 11. absolutno), ki ga sicer ni med potniki na bližajoče se SP: “Visoko uvrstitev sem pričakoval, ker sem se letos dobro pripravljal in ker smo imeli vse dni odlične pogoje za letenje. S takšno formo bi bil verjetno uspešen tudi na svetovnem prvenstvu, vendar si letos odhoda nanj zaradi službenih obveznosti ne morem privoščiti.”

Za drugo najboljšo uvrstitev Posočja je s 6. mestom (absolutno 12.) poskrbel reprezentant na SP v Turčiji Alan Sattler: “Bilo je nekaj nihanj v formi, vendar so bile odlične letalne razmere pravi izziv. Termična dviganja so bila občasno že kar prehuda in so preraščala v turbulence, vse skupaj pa je pomenilo odličen trening pred odhodom na SP. ”

Po tekmovanju je največje olajšanje nastopilo za vodjo Ivana Brovča. Zmajarstvo je pač šport, odvisen od pogosto nepredvidljivega gorskega vremena: “Na takšnih tekmah ne gre brez zasilnih pristankov na zahtevnih terenih. Na srečo smo le za dva tekmovalca potrebovali zdravniško pomoč, sicer pa smo imeli najlepše letalne razmere doslej. Močna termika in vetrovi so nudili velike izzive. Tako domačini kot tujci so navdušeni.”

Svetovno prvenstvo v turškem Kayseriju se bo pričelo jutri, nanj pa iz DPL Posočje potujeta še Matjaž Klemenčič, ki je končal na 11. mestu (31. absolutno) in tokrat odsotni Stanislav Galovec.IGOR MUŠIČ


Najbolj brano