Iz Nemčije prek Sočija v Planico

S kvalifikacijami za jutrišnjo posamično tekmo se je začela nova sezona svetovnega pokala v smučarskih skokih. Namesto tradicionalnega skandinavskega uvoda je tokrat vskočil Klingenthal, ki bo danes gostil ekipno tekmo.

Bodo slovenski orli (z leve Robert Kranjec, Peter Prevc in Jaka Hvala) tudi v letošnji sezoni imeli razlog za proslavljanje? Foto: STA
Bodo slovenski orli (z leve Robert Kranjec, Peter Prevc in Jaka Hvala) tudi v letošnji sezoni imeli razlog za proslavljanje? Foto: STA

KLINGENTHAL > Nemško mesto bo po zaslugi februarskega zmagoslavja Jake Hvale za vselej zapisano z zlatimi črkami v zgodovini primorskih smučarskih skokov in zimskih športov nasploh.

Jaka Hvala se je po sinočnjih kvalifikacijah za nastop na prvi posamični tekmi sezone lahko oddahnil, saj mu poleti na umetni podlagi ni šlo od nog, na zadnjih treningih pa tudi ni blestel. Obratno se je zgodilo Jerneju Damjanu, ki je poleti blestel, skupaj s Tomažem Nagličem pa je bil sinoči prekratek. Tako kot Hvala je 135 metrov skočil Peter Prevc, ki je imel skupaj z Robertom Kranjcem (128,5) že zagotovljen nastop. Jurij Tepeš je bil sedmi (132,5 m), 18. pa Matjaž Pungertar (130). Najdaljši je bil Poljak Piotr Zila (137,5), povratnik, Finec Jane Ahonen, pa je z devetim dosežkom skočil 130 metrov. RM

To je prva izmed 20 postaj svetovnega pokala z letnico 2013/14. Zadnja bo že po tradiciji Planica, kjer pa bo zaključek med 21. in 23. marcem namesto letalnice gostila Bloudkova velikanka. Bo pa letos svetovni pokal, vključno z novoletno turnejo, v senci olimpijskih iger v Sočiju, kjer se bodo skakalci za medalje pomerili 9., 15., in 17. februarja.

Iz slovenskega zornega kota bo zanimivo tudi svetovno prvenstvo v poletih, ki ga bo med 14. in 16. marcem gostil češki Harrachov, kjer bodo slovenski orli oziroma lovci na daljave gotovo prišli na svoj račun. Sijajni dosežki iz pretekle zime so lepa popotnica, a tudi obveznost v novi sezoni. Na uvodu svetovnega pokala bo imela Slovenija sedem skakalcev, kar se z izjemo tekem v domači Planici še ni zgodilo. Veliko oči bo uprtih predvsem v Petra Prevca, ki je lani na svetovnem prvenstvu v Predazzu osvojil dve posamični medalji, na zmago v svetovnem pokalu pa še čaka. Robert Kranjec in Jurij Tepeš sta tako ali tako ljubitelja večjih naprav, kamor sodi ta v Klingenthalu in tista čez teden dni v Kuusamu.

Dobro izhodišče oziroma lepše obete ima po daljšem času tudi Jernej Damjan, ki je osvojil drugo mesto v skupnem seštevku poletne serije.

Pred letošnjo sezono so uvedli so tudi nekaj novosti v točkovanju: skakalci bodo v primeru vetra v hrbet prejeli za 21 odstotkov višji pribitek, bonus točke za znižanje zaletnega mesta pa bodo dobili le, če bodo dosegli 95 odstotkov daljave tako imenovane velikosti naprave, ki je v Klingenthalu pri 140 metrih.

Prav z zmago v Klingenthalu ga je prehitel le mladi Nemec Andreas Wellinger, ki bo imel ob izkušenem Severinu Freundu in ta čas poškodovanem Richardu Freitagu vidno vlogo v svetovnem pokalu in domačih tekmah nasploh. V vlogi favoritov so seveda avstrijska falanga z branilcem lovorike Gregorjem Schlierenzauerjem, ki je s 50 zmagami v svetovnem pokalu absolutni rekorder, in Norvežani, ki so lani slavili v pokalu narodov.

Pod posebnim drobnogledom pa bosta še veliki povratnik v skakalno karavano, Finec Janne Ahonen, in Švicar Simon Ammann, ki si je ustvaril sloves specialista za olimpijske sezone in igre. ALEŠ SORTA


Najbolj brano