Italijani in Španci z dolgimi nosovi

Cestna dirka elitne kategorije na svetovnem prvenstvu v cestnem kolesarstvu je postregla s presenetljivim razpletom. Sploh prvo mavrično majico najboljšega je Portugalski privozil Alberto Rui Costa. Slovensko čast je reševal najmlajši Jan Polanc.

Polona Batagelj (v ospredju levo) z reprezentančnimi kolegicami ni končala sobotne cestne dirke Foto: Anja Korenč
Polona Batagelj (v ospredju levo) z reprezentančnimi kolegicami ni končala sobotne cestne dirke Foto: Anja Korenč

FIRENCE > Nepredvidljivost cestne preizkušnje se je včeraj potrdila tudi v praksi. Pred dirko le le malokdo stavil na 27-letnega Portugalca, ki je bil neupravičeno prezrt v napovedih o papirnatih favoritih za osvojitev naslova. Alberto Rui Costa se lahko ponaša z zavidljivim kolesarski spričevalom, v katerem sta zapisani dve skupni zmagi na lanski in letošnji dirki po Švici, pa tretji mesti na dirki po Romandiji ter tri etapne zmage na dirki po Franciji. Dve je slavil letos.

Kjer se prepirata dva ...

Portugalec je torej močan, ko gre cesta navkreber, premore pa tudi zmagovalno miselnost in taktično pretkanost, ki ju je potrdil z včerajšnjim naslovom svetovnega prvaka kot največjim uspehom portugalskega kolesarstva. Leta 2004 je Costov rojak Sergio Paulinho osvojil srebro na olimpijskih igrah v cestni preizkušnji. Takrat je slavil Paolo Bettini, ki je bil v Firencah v vlogi selektorja italijanske reprezentance. Prav Italijani so ob Špancih največji poraženci cestne preizkušnje, ki se je razpletla v zadnjem krogu.

Vincenzo Nibali, ki je v predzadnjem krogu padel in je porabil precej moči v lovu na vodilno skupino, je pospešil na vzponu Fiesole. Edini, ki mu je sledil, je bil Joaquim Rodriguez. Španec se je v spustu otresel spremstva Nibalija, ki sta ga ujela Rui Costa in drugi španski favorit za zmago Alejandro Valverde. Trojica je na zadnji špici v ulici Salviati ujela priključek z Rodriguezom, ki pa je nadaljeval z napadi. Valverde in predvsem Nibali nista imela dovolj moči, zato pa je iz zavetrja skočil Rui Costa, ki je v zadnjih metrih ujel in prehitel Rodrigueza. Bron je osvojil Valverde, Nibali pa je bil na razočaranje domačih navijačev le četrti.

Jan Polanc v glavni vlogi

Slovenski kolesarji v zahtevnih razmerah niso prišli do izraza oziroma niso imeli vidnih vlog. Izjema je najmlajši Jan Polanc, ki je zdržal stik s skupino najboljše štirideseterice do zadnjega kroga. Na koncu je bil 21-letni član italijanskega Lampreja, ki je opozoril nase že z drugim mestom na dirki po Sloveniji, na 272 kilometrov dolgem maratonu edini uvrščen med Slovenci. Osvojil je 40. mesto. Grega Bole je bil žrtev padca hitro po začetku dirke in je končal v bolnišnici. Še preden so kolesarji pripeljali v krožni del trase je odstopil prvi slovenski adut Jani Brajkovič, ki je imel tudi želodčne težave.

Tudi nadaljevanje dirke so obeležili padci in slabo vreme. Ko pa si enkrat izgubil stik z vodilno skupino je bila dirka bolj ali manj končano. To se je primerilo tudi trem Primorcem v karavani. Kristijan Koren, Matej Mugerli in Borut Božič, ki so bili sicer predvideni za pomočnike, so odstopili. Polanc, ki mu zahtevni tereni ustrezajo, pa je edini od naših dokončal dirko. “Zame so bili junaki vsi, ki so dirko končali. Razmere so bile res težke. Žal smo izgubili dva naša najmočnejša aduta, še preden se je dirka dobro začela. Brajkovič je bruhal že na startu, Bole pa na srečo pri padcu ni utrpel kakšnega zloma. Božič, Mugerli in Koren so na takšnem terenu bolj ali manj odvozili po pričakovanjih. Izpostaviti pa velja odlično predstavo Polanca,” je za PN pojasnil selektor Martin Hvastija.

Vrstni red cestne dirke elitne kategorije - 1. Rui Costa (Portugalska), 2. Rodriguez oba isti čas, 3. Valverde (oba Španija), 4. Nibali (Italija) oba 0.16,..., 40. Polanc (Slovenija) 3.40.

Selektivna je bila v lepšem vremenu tudi sobotna cestna dirka deklet. Trasa se je izkazala za preveč zahtevno za številne kolesarke. Med njimi so bila tudi slovenska dekleta z Ajdovko Polono Batagelj, ki dirke niso končala. Z drugim zaporednim naslovom svetovne prvakinje je naziv favoritinje upravičila Nizozemka Marianne Vos. Tudi na dirki mladincev je zmaga po zaslugi Mathieua van Der Poela odšla na Nizozemsko.

Selekcija Andreja Cimpriča je zaradi smole oziroma bolezni dokaj hitro ostala brez dveh členov. Razvoj dogodkov oziroma izkupiček med mladinci je bil bolj ali manj pričakovan. Član novogoriškega kluba Kristjan Kumar je bil dolgo v begu, ujeli pa so ga pred zadnjim krogom. Stik z vodilno skupino je izgubil na vzponu Fiesole, na koncu pa je osvojil 37. mesto. Matic Šafarič Kolar pa ni mogel zdržati tempa najboljših na ulici Salviati, dirko pa je končal na 26. mestu.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano