Hvala premika meje

Jutri se bo s tekmo mešanih ekip začela nova sezona svetovnega pokala v smučarskih skokih, v kateri bodo oči primorskih ljubiteljev zimskih športov uprte v Jako Hvalo.

V pretekli sezoni je Jaka Hvala dosegel kar nekaj mejnikov. Kako bo letos? Foto: Stanko Gruden
V pretekli sezoni je Jaka Hvala dosegel kar nekaj mejnikov. Kako bo letos? Foto: Stanko Gruden

LILLEHAMMER> Že od časov Jureta Franka Primorci nismo imeli tekmovalca, ki bi se uvrščal med dobitnike točk svetovnega pokala v smučarskih disciplinah. Jaka Hvala želi novo sezono rezultatsko začeti, tako kot jo je lani končal. ”Z dosežki se sicer ne obremenjujem, a če se v letošnji sezoni ne bom uvrščal med dobitnike točk, bom razočaran,” je del pričakovanj pred novo sezono razgrnil 19-letni član SSK Ponikve. Hvala bolj črpa samozavest iz pripravljalnega obdobja kot iz vidnih dosežkov v poletni sezoni, kjer utegnejo biti zaradi okrnjene konkurence in različne vadbene intenzivnosti posameznikov rezultati tudi varljivi.

Naslov najboljšega v skupnem seštevku svetovnega pokala brani Norvežan Anders Bardal. Med glavnimi izzivalci bo ekipno najmočnejša avstrijska falanga, Bardalovi rojaki, Švicar Simon Ammann... Krog favoritov je širok, izbor Jake Hvale pa je Nemec Severin Freund.

“Lahko povem, da se počutim telesno in psihološko pripravljenega. Z optimizmom pa me navdaja tudi prvi snežni trening, ki smo ga opravili v avstrijskem Ramsauu. Tam so bili skoki zelo obetavni. Ko bom odpravil še nekatere tehnične pomanjkljivosti, pa se nadejam še boljše izvedbe,” je pojasnil mladinski svetovni podprvak, ki je v drugem delu pretekle sezone odločno skočil v člansko konkurenco. Štirikrat se je uvrstil med dobitnike točk, pred letošnjim začetkom svetovnega pokala pa bo vsaj na papirju ob Robertu Kranjcu, Petru Prevcu in Juriju Tepešu tvoril štiri slovenske mušketirje. Ne bo pa odveč spomniti, da ima skakalec s Ponikev na Tolminskem daleč najmanj izkušenj na tekmah najvišje ravni.

Po lanskem rezultatskem izbruhu slovenskih orlov so pričakovanja v javnosti razumljivo velika, pri čemer pa je potrebna določena mera previdnosti. Tako zaradi nepredvidljivosti smučarskih skokov kot zaradi tekmovalnega koledarja, ki bo letos strnjen kot že dolgo ne. Na sporedu bo kar 35 tekem svetovnega pokala, od 20. februarja do 3. marca pa bo italijanski Val di Fiemme gostil še svetovno prvenstvo v nordijskem smučanju. Ob tradicionalni novoletni turneji bo za slovenske skakalce eden od vrhuncev sezone tudi zaključek svetovnega pokala v Planici, kjer bodo od 22. do 24. marca na sporedu tri tekme v poletih. Pod posebnim drobnogledom bo olimpijska generalka v ruskem Sočiju, ki bo 8. in 9. decembra gostil preizkušnji svetovnega pokala.

Za uvod v novo sezono pa bo na sporedu mini skandinavska turneja, ki se bo ta konec tedna začela v Lillehammerju, kjer bosta poleg jutrišnje tekme mešanih ekip v soboto in nedeljo še posamični preizkušnji. Hvala, ki se je še s peterico reprezentančnih kolegov in strokovnim štabom na Norveško podal v ponedeljek, se bo na olimpijskih skakalnicah preizkusil prvič, a pri tem ne vidi posebnega primanjkljaja. ”Vse sodobne naprave so si podobne. Časa za spoznavanje bo dovolj, kakor tudi za prilagoditev na zadnjo različico oprijetih kombinezonov, ki so jih vendarle razširili za dva centimetra,” je pred odhodom na Norveško, kjer so v preteklih dveh dneh že opravili prve treninge, za PN pojasnil Hvala. ALEŠ SORTA


Najbolj brano